Danko: Nadštandardné vzťahy s Ruskom nám otvárajú kontakty nielen v Ázii

NETKY.SK • 24 September 2019, 08:11 • 2 min
Danko: Nadštandardné vzťahy s Ruskom nám otvárajú kontakty nielen v Ázii

NUR-SULTAN – Nadštandardné vzťahy s Ruskom na úrovni parlamentov nám otvárajú kontakty nielen v Ázii, ale aj napríklad v Afrike. V súvislosti s utorkovým 4. samitom predsedov parlamentov euro-ázijských krajín v Kazachstane to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Doplnil, že sa pokúsi nasmerovať aj náš podnikateľský segment do spolupráce s Ruskom, aby sa Slovensku podarilo presadiť na ďalších trhoch.

slovakia

left justify in out

"Rusko je dnes veľký gestor aj pre obchodné vzťahy v Afrike, v Ázii a my máme veľmi dobré vzťahy a veľký potenciál. Všetko je založené na osobných väzbách. Nestačí len prísť, musíte komunikovať. Máme vynikajúce vzťahy takmer s každým lídrom, ktorý sa zúčastňuje na euro-ázijskom samite," povedal Danko novinárom.

 

 

"Budem sa pokúšať nasmerovať aj náš podnikateľský segment, aby sme vyťažili z toho, ako Rusi pripravujú koncepciu investícií v Afrike, kde nám ponúkajú spoločné investície," skonštatoval šéf slovenského parlamentu. Ako príklad uviedol Maďarov, ktorí spoločne s Rusmi investujú v Egypte v oblasti železničnej dopravy. "To isté garantujú Rusi nám. (...) Hovoria, poďme spolu na africký trh, my zabezpečíme platbu, vy dodáte výrobky. Naozaj sú konkrétne príklady, keď lídri okolitých štátov nespia. Nestačí sedieť doma, musíme takto aktívne budovať zahraničnú politiku, investície, pretože vidíme v okolitých štátoch, že to funguje," dodal Danko.

 

 

Heslom utorkového stretnutia predsedov parlamentov euroázijských krajín je "Väčšia Eurázia: Dialóg. Dôvera. Partnerstvo". Účastníci na rokovaniach predstavia svoju víziu a tiež spôsoby, ako zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj euroázijského priestoru. Okrem NR SR bude mať na samite zastúpenie aj ďalších vyše 60 parlamentov, napríklad z Rakúska, Maďarska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Kórejskej republiky, Japonska či Ruska.

 

img

 

V regióne Strednej Ázie je Kazachstan významným a perspektívnym partnerom Slovenska v oblasti ekonomickej spolupráce. Perspektívnymi oblasťami sú napríklad chemický a hutnícky priemysel, energetický sektor, ako aj rozvoj a modernizácia infraštruktúry. Pre TASR to uviedli z Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

 

Ďalšími oblasťami spolupráce sú automatizácia výroby, výstavba malých vodných elektrárni, ako aj oblasť cestovného ruchu. „K zintenzívneniu spolupráce a vzťahov medzi SR a Kazachstanom v ekonomickej, akademickej a kultúrnej oblasti významne prispela okrem iného aj medzinárodná výstava EXPO Astana 2017,“ pripomenul rezort hospodárstva.

 

Vývoj vzájomného obchodu medzi SR a Kazachstanom v rokoch 2015 až 2016 charakterizoval postupný pokles slovenského vývozu z 93,6 milióna eur v roku 2014 na 12,8 milióna eur v roku 2016. Ďalší vývoj však podľa ministerstva hospodárstva naznačuje zlepšovanie situácie. V roku 2017 vzájomný obrat stúpol o 67 percent. Slovenský vývoz vtedy dosiahol 25,9 milióna eur. „Ďalší nárast sme registrovali v roku 2018, keď slovenský vývoz dosiahol úroveň 27,99 milióna eur,“ vysvetlil rezort.

 

Medzi hlavné komodity v rámci exportu v roku 2018 patrili podľa štatistík MH SR stroje a prepravné zariadenia (18,57 milióna eur), priemyselné výrobky (5,96 milióna eur), trhové výrobky (2,63 milióna eur) či potraviny a zvieratá (0,37 milióna eur). Z hľadiska importu z Kazachstanu je v najväčšej miere dovážané nerastné palivo, mazadlá a príbuzné materiály (4,24 milióna eur).

 

V rámci rozvoja obchodno-hospodárskych vzťahov medzi SR a Kazachstanom je naplánované ôsme zasadnutie Medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko-technickú spoluprácu medzi SR a Kazašskou republikou, ktoré by sa podľa MH SR malo konať v prvom štvrťroku 2020.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies