Daniel Lipšic počíta s alternatívou, že zadržia aj jeho

NETKY.SK • 17 September 2021, 13:40 • 2 min
Daniel Lipšic počíta s alternatívou, že zadržia aj jeho

BRATISLAVA - Daniel Lipšic uverejnil stanovisko, v ktorom sa ohradil proti tvrdeniu prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava v návrhu na vzatie do väzby. Obáva sa, že mnohé z toho, čo sa v posledných dňoch udialo, je organizované SIS.

slovakia

left justify in out

V návrhu na vzatie do väzby argumentoval, že jedným z dôvodov kolúznej väzby vyšetrovateľa NAKA Štefana Mašina je skutočnosť, že pri svojom zadržaní požiadal svoju kolegyňu, aby kontaktovala Lipšica a informovala ho o zaistení spisového materiálu. "Vo svojej reakcii som uviedol, že prokurátor zavádzal sudcu pre prípravné konanie, pretože uviedol, že vyšetrovateľ NAKA Štefan Mašin ma chcel vyrozumieť ako špeciálneho prokurátora a námestníka generálneho prokurátora, pričom úplne zamlčal, že v tejto veci som bol vyrozumený ako dozorový prokurátor."

 

img

 

Hovorca Generálnej prokuratúry (GP) však uverejnil stanovisko, kde uviedol, že v novej veci, kde bol vypracovaný nový realizačný návrh, už Lipšic nebol dozorovým prokurátorom.

 

Prečítajte si: Daniel Lipšic: Niektoré veci a niektorých ľudí si nie je možné kúpiť. Ani spravodlivosť, ani mňa!

 

"Mrzí ma, že už musím reagovať pomerne jednoznačne – ide o dokázateľnú lož. Dozorovým prokurátorom som zostal aj po zrušení uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci, čo dokazuje dozorový spis Úradu špeciálnej prokuratúry, ale najmä zapísané listiny doručené do tohto spisu z NAKA po zrušení uznesenia o začatí trestného stíhania, ktoré sú riadne zaevidované v informačnom systéme Patrícia."

 

Ide podľa neho o listinu zo dňa 6. 9. 2021, a to podnet na vyžiadanie stanoviska a vydanie opatrenia v zmysle § 230 ods. 2 písm. i) Trestného poriadku, keďže podľa aktuálneho právneho názoru GP je potrebné dané prokurátorské opatrenie vydať ešte pre vydaním uznesenia o začatí trestného stíhania vo veci.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZOVANÉ: V putách skončil šéf Úradu inšpekčnej služby Scholz. Mikulec záťah spochybnil!

 

"Uvedené skutočnosti, zadokumentované v informačnom systéme Patrícia, jednoznačne potvrdzujú, že v danej veci som bol naďalej dozorovým prokurátorom. Vedenie Generálnej prokuratúry SR si danú skutočnosť môže overiť v tomto informačnom systéme v priebehu niekoľkých minút."

 

Lipšic ešte včera nebol presvedčený o úmyselnom zavádzaní zo strany prokurátora Krajskej prokuratúry.  "Dnes musím konštatovať, že jeho včerajšie vyjadrenie, tlmočené hovorcom GP, ma vedie k nepochybnému presvedčeniu, že tento prokurátor KP úmyselne a opakovane uvádza vo svojich podaniach a stanoviskách dokázateľne nepravdivé skutočnosti."

 

Je presvedčený, že vedenie Generálnej prokuratúry SR by malo, po preverení ním uvádzaných skutočností, bez odkladu využiť svoje disciplinárne návrhové oprávnenia.

 

Prečítajte si: Súd poslal do väzby aj štvrtého vyšetrovateľa NAKA Štefana Mašinu

 

V relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo povedal, že sa obáva, že mnohé z toho, čo sa v posledných dňoch udialo, je organizované Slovenskou informačnou službou. Je prekvapený, že sa riaditeľ SIS vyjadruje ku konkrétnym procesným úkonom. Ako príklad uviedol výpoveď stíhaného svedka Petra Petrova.

„Trestné stíhania, ktoré sú vedené pod naším dozorom, siahajú do najvyšších sfér spoločenského života či politiky, justície alebo podnikateľského prostredia. Máme tým pádom proti sebe veľkú presilu, ktorá má neobmedzené zdroje, prostriedky a nehrá podľa pravidiel. Problém je, že táto presila má svojich ľudí aj v orgánoch presadzovania práva."

 

Určite si prečítajte: Súd rozhodoval o väzbe zadržaných vyšetrovateľov do neskorej noci!

Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) obvinil začiatkom týždňa štyroch vyšetrovateľov tímu Očistec Národnej kriminálnej agentúry a dočasného riaditeľa policajnej inšpekcie Petra Scholza. „Však sme videli tie uznesenia. Oni sú stíhaní za veci, ktoré nie sú trestným činom. Ani jedna jediná z tých vecí. Považujem to za snahu zastaviť vyšetrovania, ktoré vedú na najvyššie miesta,“ skonštatoval Lipšic. Zdôraznil, že ide o vyšetrovateľov, ktorí riešili a doviedli tie najzávažnejšie mafiánske kauzy do úspešného konca a nikto ich nikdy nespochybňoval.

„Myslím si, že hovorím za vyšetrovateľov aj tých, ktorí sú zadržaní, a hovorím aj za väčšinu mojich kolegov na špeciálnej prokuratúre, že napriek tomu to proste nevzdáme. Aj keď riskujeme veľa,“ Lipšic však počíta i s alternatívou, že by bol zadržaný aj on.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies