Zimný spánok medveďa závisí od klimatických podmienok

NETKY.SK • 31 Október 2023, 14:30 • 2 min
Zimný spánok medveďa závisí od klimatických podmienok

Začiatok a koniec zimného spánku medveďa závisí od ekologických faktorov, klimatických podmienok, geografickej polohy, členitosti pohoria a od stavu jedinca.

slovakia

left justify in out

"Zimný spánok medveďa hnedého je adaptácia sa organizmu na nedostatok potravy, ktorý je spôsobený snehovou pokrývkou a extrémnymi teplotnými podmienkami. Hlavným účelom hibernácie je redukovať množstvo energie v obdobiach, keď je málo dostupnej potravy a sú nepriaznivejšie klimatické podmienky na prežitie," priblížil Slašťan.

Pokračuje, že začiatok hibernácie, respektíve jej dĺžku ovplyvňuje dostatok potravy, vnútorná dispozícia organizmu a rôzne ďalšie faktory. Medveď si na niekoľkomesačný zimný spánok vytvára energetické rezervy. "Jeho hlavným cieľom počas leta a jesene je nahromadiť si čo najviac podkožného tuku, ktorý pri niektorých jedincoch na niektorých miestach dosahuje hrúbku až osem centimetrov," povedal ochranár.

Medveď v priebehu hibernácie neprijíma žiadnu potravu, tvrdí Slašťan. Počas zimného spánku mu podľa neho klesne telesná teplota, zníži sa elektrická aktivita nervovej sústavy, utlmí sa dýchanie a srdcová frekvencia. Poukazuje, že dôležitú úlohu zohráva hnedý tuk, ktorý sa ukladá najmä medzi lopatkami. Práve ten predstavuje rýchlo mobilizovateľnú zásobu energie, potrebnú na udržanie termoregulácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Štátnej ochrany prírody, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies