V Indonézii včera vybuchla sopka Ruang, evakuovať museli stovky ľudí

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 15:30 • 2 min
V Indonézii včera vybuchla sopka Ruang, evakuovať museli stovky ľudí

JAKARTA - V odľahlej oblasti Indonézie v noci na stredu (17. 4.) vybuchla sopka Ruang, čo si vyžiadalo evakuáciu stoviek ľudí. Sopka vychrlila lávu a stĺp popola do výšky vyše dvoch kilometrov, informuje agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Ruang, stratovulkán v provincii Severné Sulawesi, prvýkrát vybuchol v utorok (16. 4.) pred 22.00 h večer miestneho času. Dvakrát zasa v skorých ranných hodinách v stredu (17. 4.), uviedli vulkanologické a geologické úrady tejto krajiny ležiacej v juhovýchodnej Ázii.

Bezprostredne nehlásili úmrtia ani zranenia. Viac ako 800 ľudí však museli podľa miestnych médií evakuovať z dvoch dedín na ostrove Ruang na neďaleký ostrov Tagulandang.

Prvá erupcia vytlačila stĺp popola do výšky dvoch kilometrov a druhá ho posunula do výšky 2,5 kilometra. Vulkanológovia už v utorok upozornili, že po dvoch zemetraseniach v uplynulých týždňoch sa na Ruangu zvýšila sopečná aktivita.

Stupeň pohotovosti pre sopku s vrcholom vo výške 725 metrov nad morom pred erupciou zvýšili na tretí z celkovo štyroch stupňov. Úrady tiež zaviedli štvorkilometrovú ochrannú zónu okolo krátera, ktorý sa nachádza viac ako 100 kilometrov severne od provinčného hlavného mesta Manado.

Indonézia, rozľahlé súostrovie, zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na svoju polohu na tichomorskom „Ohnivom kruhu“ – oblúku, na ktorom sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS / TASR, Foto: CNA / AFP / Center for Volcanology and Geological Hazard Mitigation
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies