Lajčák na Ukrajine ukončí svoje pôsobenie ako predseda OBSE

NETKY.SK • 29 November 2019, 18:35 • 2 min
Lajčák na Ukrajine ukončí svoje pôsobenie ako predseda OBSE

BRATISLAVA - Návštevou Ukrajiny ukončil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák sériu tohtoročných ciest vo funkcii úradujúceho predsedu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

slovakia

left justify in out

"Ukrajina je náš najväčší sused a my si úprimne želáme, aby bol vo vašej krajine mier," povedal Lajčák. Zároveň ocenil úsilie prezidenta Volodymyra Zelenského zamerané na dosiahnutie mieru v okupovaných regiónoch.

 

img

 

Hlavným bodom programu šéfa rezortu diplomacie na Ukrajine bola návšteva opraveného mosta v Stanyci Luhanska, kam zavítal spoločne s námestníkom ministra zahraničných vecí Ukrajiny Jegorom Božokom. "Slovenské predsedníctvo v OBSE presadzovalo myšlienku opravy mosta na všetkých úrovniach. Vyzývam všetky zúčastnené strany, aby tento dobrý trend udržali a pokračovali v ďalších krokoch, v otváraní nových priechodov cez kontaktnú líniu, vo výmene zajatcov, vo vytváraní ochranných zón v okolí dôležitej civilnej infraštruktúry, v ďalšom odmínovaní a podobne," zhodnotil Lajčák.

 

 

Minister zdôraznil aj to, že po piatich rokoch od vzniku konfliktu je potrebné zmobilizovať úsilie pre definitívne zastavenie ostreľovania, nastolenie udržateľného prímeria prostredníctvom odsunu vojsk a ťažkej techniky od kontaktnej línie a zrealizovať ďalšie kroky v zmysle Minských dohôd.

 

img

 

"Zamerali sme sa na zlepšenie životných podmienok obyvateľstva, ktoré je nútené znášať utrpenie v dôsledku ozbrojeného konfliktu. Je preto mojou cťou symbolicky odovzdať slovenskú humanitárnu pomoc zástupcom medzinárodnej zdravotníckej pomoci a verím, že to pomôže zlepšiť ťažké životné podmienky ľudí na východe Ukrajiny," dodal slovenský minister.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies