V Indii rokuje jedna z najväčších podnikateľských delegácií zo Slovenska. Minister Juraj Blanár podporil slovenské firmy na ekonomickom fóre o podnikaní a udržateľnosti

NETKY.SK • 21 Február 2024, 19:25 • 2 min
V Indii rokuje jedna z najväčších podnikateľských delegácií zo Slovenska.  Minister Juraj Blanár podporil slovenské firmy na ekonomickom fóre o podnikaní a udržateľnosti

NAÍ DILLÍ - Slovenská delegácia otvorila prvý deň pracovnej cesty v Indii (21.2.2024) rokovaniami na špecializovanom ekonomickom fóre CII India – Europe Business and Sustainability Conclave, ktoré organizuje pred hlavnou konferenciou Raisina Dialogue Konfederácia indického priemyslu. Na podujatí aktívne vystúpil a diskutoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár spolu so štátnym tajomníkom Rastislavom Chovancom.

slovakia

left justify in out

India je pre Slovensko strategickým a prirodzeným partnerom zdieľajúcim hodnoty a predovšetkým ekonomické väzby. Ako uviedol minister Juraj Blanár, aktuálne sa v Indii nachádza jedna z najväčších slovenských podnikateľských delegácií, ktoré tu kedy zavítali, s cieľom posilniť a rozvinúť slovensko-indickú obchodnú spoluprácu. „Ide o spoločnosti so širokým zameraním od informačných technológií cez metrológiu, biopalivá, obranný priemysel, IT, kybernetickú ochranu a ďalšie inovatívne firmy. Realizujú veľmi zaujímavé aktivity, ktorými nás úspešne reprezentujú, a naším cieľom je pomôcť im upevniť spoluprácu na tomto trhu, a tým podporiť slovenský export,“ informoval J. Blanár s tým, že vlani dosiahol vzájomný obchod medzi Slovenskou republikou a Indiou svoje historické maximum vo výške 870-miliónov eur. „Verím, že aj vďaka kontraktom, ktoré sa možno i v týchto dňoch podarí posunúť ďalej, dosiahneme vzájomný ročný obrat s prekročením jednej miliardy eur,“ dodal šéf slovenskej diplomacie.

V rámci ekonomického fóra o podnikaní a udržateľnosti otvoril minister Juraj Blanár rokovanie pri okrúhlom stole s indickými podnikateľmi, ktoré sa venovalo výhradne prezentácii Slovenskej republiky. Minister pri tejto príležitosti zdôraznil aktívnu úlohu Slovenska a význam posilňovania medzinárodných obchodných vzťahov a záväzkov k udržateľnosti. V partnerskom bloku predstavili svoje portfólio a možnosti Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a štátna exportno-úverová agentúra EXIM banka.

Štátny tajomník Rastislav Chovanec predstavil slovenskú podnikateľskú delegáciu v panelovej diskusii zameranej na obranu. „Obranný priemysel je z hľadiska rozvíjania obchodných vzťahov s Indiou pre Slovensko najperspektívnejší. Viac ako tretina firiem, ktoré s nami prišli na pracovnú cestu, pôsobí práve v tomto odvetví,“ priblížil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ktorý hovoril s partnermi aj o téme zvyšovania obchodu medzi EÚ a Indiou. „Slovensko ako tretia najotvorenejšia ekonomika v OECD podporuje uzatváranie zmlúv o voľnom obchode medzi partnerskou krajinou a EÚ. Vždy sa budeme zasadzovať za to, aby bolo takýchto zmlúv podpísaných čo najviac,“ dodal R. Chovanec.

V závere ekonomického fóra Konfederácie indického priemyslu malo možnosť vystúpiť len deväť lídrov zo 16 štátov zúčastňujúcich sa programu dnešného dňa. Pozvanie na hlavné pódium finálneho panelu získal po boku indického ministra obchodu a priemyslu Piyusha Goyala a partnerov z Dánska, Litvy, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska a Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár. Vo svojom vystúpení priblížil pohľad na slovensko-indickú spoluprácu, jej možnosti podpory a zdôraznil záväzok Slovenska k rozvoju obchodných a udržateľných vzťahov s Indiou a Európou. „Mimoriadne oceňujem možnosť zúčastniť sa na tomto špecializovanom fóre, ktoré nám poskytlo priestor odprezentovať príležitosti podnikania na Slovensku alebo so slovenskými firmami. Aktívna obchodná výmena a rešpekt, s ktorým nás v Indii prijali, jasne svedčia o tom, že indická strana má záujem o Slovensko,“ zdôraznil Juraj Blanár, ktorý sa podvečer zúčastnil spolu so štátnym tajomníkom a veľvyslancom SR v Indii Róbertom Maxiánom rovnako na slávnostnom otvorení najvýznamnejšej geopolitickej konferencie v južnej Ázii o zahraničnej politike, ekonomike a bezpečnosti Raisina Dialogue za účasti indického premiéra Naréndra Módího.


Slovenská delegácia pokračuje zajtra (22.2.2024) v pracovnom programe v Indii na konferencii Raisina Dialogue. Minister Juraj Blanár taktiež absolvuje rokovania s indickým partnerom Subrahmanyamom Jaishankarom a s indickým štátnym tajomníkom pre obranu a obrannú produkciu Giridharom Aramaneom. Následne otvorí Slovenský inovačný a technologický deň v organizácii Zastupiteľstva SR v Dillí s cieľom predstaviť najinovatívnejšie slovenské spoločnosti a podporiť partnerstvá s indickými firmami, s ktorými zástupcovia zo Slovenska absolvujú B2B rokovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Flickr / Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies