Kritik vlády Miroslav Kollár opúšťa stranu Za ľudí. Matovičovi adresoval tvrdé slová!

NETKY.SK • 17 Február 2021, 10:34 • 2 min
Kritik vlády Miroslav Kollár opúšťa stranu Za ľudí. Matovičovi adresoval tvrdé slová!

BRATISLAVA – Koaličná strana Za ľudí dnes prišla o svojho člena. Svoje „Končím“ dnes ohlásil primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý sa v auguste postavil ako protikandidát Veronike Remišovej na predsedu strany po odchode Andreja Kisku z politiky.

slovakia

left justify in out

„Oddnes už nie som poslancom premiéra Igora Matoviča,“ napísal v úvode primátor Hlohovca, ktorý sa rozhodol opustiť stranu Za ľudí, ako aj jeho poslanecký klub.

 

Dôvodom odchodu je zlé riadenie pandemickej situácie v krajine zo strany vlády. Ako uviedol, práve Hlohovec patril počas niekoľkých týždňov k najviac zasiahnutým okresom na Slovensku, avšak štát, s tým nič nerobil a neprijal žiadne opatrenia.

 

img

 

Peniaze na testovanie sa dali využiť inak

„My, mestá a obce v okrese, štyri víkendy v kuse testujeme. Z 2,23 % pozitívnych sme sa v meste dostali na 0,96 %. A chystáme sa aj piaty. Nie preto, že by to bolo efektívne riešenie dnešnej epidemickej situácie, ale preto, že vláda síce občanom uložila povinnosť preukazovať sa testom, nezabezpečila však testovacie kapacity, kde by sa ľudia mohli otestovať,“ vysvetlil svoje rozhodnutie Kollár, ktorému pretiekol pohár trpezlivosti.

 

Dodal, že za posledný mesiac sa im podarilo identifikovať 500 pozitívnych prípadov. Spolu s ďalšími obcami a MOMkami v okrese antigénové testy odhalili 1400 pozitívnych ľudí.

 

 

„Len tých posledných 62 objavených pozitívnych z našich mestských testovacích miest z tohto víkendu stálo štát 65 000 eur. Viac ako 1000 eur na jedného. Nedalo sa za tie peniaze bojovať s pandémiou efektívnejšie?,“ pýta sa primátor.

 

img

 

Zároveň prízvukoval, že nedostal žiadne ďalšie informácie o nakazených ľuďoch, čo sa s nimi stalo, či ich kontaktovali úrady verejného zdravotníctva, či boli opakovane pretestovaní PCR testami a či vôbec niekto kontroluje, či dodržiavajú karanténu.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Kollár sa otočil chrbtom Igorovi Matovičovi. Koaliční partneri nezdieľajú jeho "vášeň" pre testovanie

 

Vládne opatrenia nefungujú

„My dolu v mestách a obciach pomáhame štátu ako vieme, tam, kde zlyháva. Ale úplne ho nahradiť nemôžeme. Sme na pokraji síl. A nevidíme, že to, čo robíme, má nejaký zmysel. Že sa s energiou, ktorú do boja s pandémiou vkladáme, ďalej zmysluplne pracuje. Aby sme spolu porazili „hnusobu“, ako hovorí premiér Igor Matovič,“ zdôraznil Kollár.

 

To, že vláda neefektívne bojuje proti pandémii podložil faktom, že Slovensko sa dostalo na popredné priečky v úmrtnosti na ochorenie COVID-19.   

 

img

 

„To nie sú len čísla v rebríčku. Za každým je konkrétny ľudský osud, rodina, blízki. Včera u nás pochovali mladú mamičku. Ochorela na COVID mesiac pred pôrodom. Dieťa sa podarilo zachrániť, ona zomrela. Otec, tiež pozitívny, dúfam prežije,“ podotkol Kollár.

 

Prečítajte si tiež: Poslanec Za ľudí nezavrhol očkovanie ruskou vakcínou, má to však jedno veľké ALE!

 

Návrat HlasoSmeru

Ako napísal primátor Hlohovca, na chyby v manažmente upozorňoval spočiatku za zatvorenými dverami, keď však neprichádzala žiadna sebareflexia, rozhodol sa kritizovať vládne opatrenia verejne.

 

„Najprv interne, ale keď sa nič nedeje, kričím nahlas. Márne. V čase zúriacej pandémie koaličná rada namiesto COVID-u riešila „zobrané spisy“ mediálnych či fejsbúkových útokov na vládu,“ opísal Kollár.

 

Ako ďalej napísal, je veľmi rád, že sa polícii, súdom a prokuratúre od nástupu novej vlády uvoľnili ruky a môže intenzívne naprávať pochybenia “z rokov troch smeráckych vlád“.

 

"Teším sa, že mafiou unesený štát sa pomaly vracia tam, kam patrí. Ale to nie je a nemôže byť ospravedlnenie fatálneho zlyhania v politickom manažmente pandémie,“ zhodnotil primátor.

 

Matovič by mal odísť

„Odmietať vyvodiť politickú zodpovednosť preto, lebo sa môže vrátiť HlasoSmer, je falošný argument. Keď teraz nevyvodíme politickú zodpovednosť, keď rýchlo a zásadne nezmeníme manažment pandémie, HlasoSmer sa vráti stopercentne. Ale najmä – budú ďalej zbytočne umierať ľudia, ktorých sme mohli zachrániť, ktorí nemuseli vôbec ochorieť,“ prízvukoval Kollár s tým, že v každej demokratickej krajine by v takejto situácii mal odstúpiť minimálne minister zdravotníctva, v našom prípade by ho však mal nasledovať aj premiér Igor Matovič.

 

„On nesie hlavnú politickú aj osobnú zodpovednosť za podobu protipandemických opatrení, za ich nekoncepčnosť, nedôslednosť, zlé načasovanie, chaos, aj za nedôveru verejnosti v prijímané opatrenia. Za absurdnú zamilovanosť do celoplošného testovania,“ nedal si servítku pred ústa primátor.

 

Odmieta sa podieľať na tomto chaose

V závere statusu sľúbil, že urobí všetko preto, aby ochránil obyvateľov Hlohovca pred koronavírusom.

 

Nemôže však už viac legitimizovať chaotické a nekompetentné vládnutie Igora Matoviča, ktorý aj dnes namiesto rázneho a kompetentného politického líderstva ponúka len výhovorky, reči o sabotáži a ankety o očkovaní neschváleným Sputnikom.

 

Aby tak nespôsobil ďalšie spory už aj tak rozhádanej vláde, nevystúpil iba zo Za ľudí, ale aj z poslaneckého klubu strany.

 

„Starý ani nový Smer nie sú alternatívou ani riešením dnešnej ťažkej situácie. Nie je ním však ani pokračovanie výkonu funkcie premiéra Igorom Matovičom v podobe, v akej ju doteraz predvádzal,“ dodal Kollár tvrdé slová na záver.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies