Čína to EÚ skomplikuje, zavádza antidumpingové clá na oceľ

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 09:56 • 2 min
Čína to EÚ skomplikuje, zavádza antidumpingové clá na oceľ

PEKING - Čína sa rozhodla zaviesť antidumpingové clá na viaceré produkty z nerezovej ocele dovážané z Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ako oznámilo čínske ministerstvo obchodu, do platnosti vstúpia v utorok 23. júla. Takéto clá zavedie aj na produkty z Japonska, Južnej Kórey a Indonézie.

 

img

 

Clá sa budú pohybovať od 18,1 % do 103,1 %, pričom sa budú týkať sochorov z nerezovej ocele a plechov valcovaných za tepla, dodalo ministerstvo. Podľa neho Peking pristúpil k tomuto kroku potom, ako sa na dovoz ocele z týchto krajín sťažovala štátna oceliarska spoločnosť Shanxi Taigang Stainless Steel a Čína v júli minulého roka spustila vyšetrovanie. "Podľa úradov vyšetrovanie ukázalo, že v prípade preverovaných produktov dochádzalo k dumpingu, čo čínskemu oceliarskemu priemyslu spôsobilo výrazné škody," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obchodu.

 

Dumping je situácia, kedy produkt dovážaný zo zahraničia, v tomto prípade oceľ, sa predáva výrazne lacnejšie než tá, ktorá je vyrobená na území štátu. Ide o zámerné konanie obchodníkov z cudziny, ktorý tým vytvárajú domácim producentom cenovú konkurenciu a snažia sa ich vytlačiť z trhu.

 

img

 

Spomínané výrobky sa využívajú najmä ako surovina na výrobu produktov valcovaných za studena, ďalej pri stavbe lodí, prepravných kontajnerov, produktov v železničnej doprave, v energetike, ale aj iných sektoroch.

 

Čína, ktorá je najväčším producentom nerezovej ocele na svete, vyprodukovala minulý rok 26,71 milióna ton výrobkov z tohto materiálu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje rast o 2,4 %. Zároveň vlani doviezla 1,85 milióna ton produktov z nerezovej ocele. Oproti roku 2017 to znamená rast o 53,7 %.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies