V historickej budove SND vystúpi husľový virtuóz Uto Ughi

NETKY.SK • 15 Február 2012, 07:57 • 2 min
V historickej budove SND vystúpi husľový virtuóz Uto Ughi

V historickej budove SND vystúpi husľový virtuóz Uto Ughi - Kultúra Husľový virtuóz Uto Ughi vystúpi 28. februára v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

img

Husľový virtuóz Uto Ughi vystúpi 28. februára v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave. V klavírnom sprievode Alessandra Specchiho predstaví skladby Tartiniho, Beethovena, De Fallu, Dvořáka a Saint-Saënsa. TASR informoval Milan Bariak z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.
      Uto Ughi je nositeľom tradície, ktorá bola svedkom zrodu a rozkvetu prvých veľkých škôl v Taliansku. Už v rannom detstve sa prejavil jeho výnimočný talent - v siedmich rokoch sa prvýkrát predstavil publiku s Ciacconou z Partity č. 2 pre husle od J. S. Bacha a niekoľkými capricciami od Paganiniho. Študoval pod vedením Georgea Enescu. Jeho koncertné začiatky sa spájajú s vystúpeniami v najvýznamnejších európskych metropolách. Hral po celom svete, na najdôležitejších festivaloch a s najvýznamnejšími symfonickými orchestrami ako Kráľovský orchester Concertgebouw, Bostonský symfonický orchester, Newyorská filharmónia či Washingtonský symfonický orchester. Spolupracoval s dirigentmi ako Barbirolli, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Gatti, Nagano, Sinopoli, Spivakov a mnohými ďalšími.
      Uto Ughi hrá na husliach značky Guarnieri del Gesu z roku 1744 a Stradivari "Kreutzer" z roku 1701. Prvý nástroj charakterizujú hrejivé tlmené tóny, stradivárky nesú meno huslistu Rodolphea Kreutzera, ktorému Beethoven venoval slávnu sonátu.
      Koncert Uta Ughiho na Slovensku organizujú Ministerstvo zahraničných vecí Talianska a Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies