Izraelskí koaliční lídri prijali kompromis a odvrátili predčasné voľby

NETKY.SK • 24 August 2020, 10:39 • 2 min
Izraelskí koaliční lídri prijali kompromis a odvrátili predčasné voľby

Izrael prežíva vnútropolitické napätie, ktoré v ostatných dňoch vrcholilo aj protestami proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Približne 10-tisíc ľudí v nedeľu demonštrovalo pred sídlom vlády. 30 demonštrantov bolo zatknutých.

slovakia

left justify in out

Protesty proti premiérovi sú už niekoľko týždňov. Čelí totiž v troch rôznych korupčných kauzách obžalobe z podvodu, porušenia dôvery a úplatkárstva. Demonštranti sa nazdávajú, že počas vyšetrovania by nemal byť na čele vlády.

 

img

 

Vládna koalícia dvoch predchádzajúcich politických rivalov, dnes spojencov, však čelila aj ďalšej legislatívnej otázke. Premiérova strana Likud požaduje, aby sa rozpočet prijal len na zvyšok roka 2020. Gancova strana Modrá a biela (Kachol lavan) naopak chce len jeden rozpočet pre roky 2020 a 2021. Izraelské zákony hovoria jasnou rečou – rozpočet musí byť prijatý maximálne do sto dní od nástupu exekutívnej moci. V poradí už 35. izraelská vláda sa moci ujala 17. mája 2020. Netanjahu sa spolu Bennym Gancom preto museli do pondelkovej polnoci dohodnúť. Podaním rúk sa tak krajina vyhla štvrtým parlamentným voľbám v období za takmer dva roky.

 

img
 

Benjamin Netanjahu sa napriek zvyšujúcemu sa napätiu rozhodol, že nové voľby nevyhlási. Počas nedele v televízii povedal, že prijal dôležitý kompromisný návrh. Agentúra AP informuje, že ide o stodňové predĺženie rokovaní o rozpočte. Líder izraelskej vlády zdôraznil, že "teraz je čas na jednotu, nie na voľby".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies