V Egypte vyhlásili výnimočný stav pre násilnosti

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:11 • 2 min
V Egypte vyhlásili výnimočný stav pre násilnosti

V Egypte vyhlásili výnimočný stav pre násilnosti - Politika Egyptský prezident Muhammad Mursí vyhlásil dnes výnimočný stav a nočný zákaz vychádzania v troch provinciách na severovýchode krajiny. Reagoval tak na vlnu násilných protestov, ktoré si za posled

slovakia

left justify in out

imgEgyptský prezident Muhammad Mursí vyhlásil dnes výnimočný stav a nočný zákaz vychádzania v troch provinciách na severovýchode krajiny. Reagoval tak na vlnu násilných protestov, ktoré si za posledné tri dni vyžiadali vyše 50 mŕtvych a stovky zranených, informovala agentúra AP. 

Rozhnevaný prezident v televíznom príhovore oznámil zavedenie 30-dňového výnimočného stavu v provinciách Port Said, Ismáílíja a Suez, ktorý vstúpi do platnosti dnes o polnoci. 

Pohrozil tiež, že v prípade ďalšieho krviprelievania je odhodlaný siahnuť k razantnejším opatreniam. Súčasne pozval všetky egyptské politické sily, aby v pondelok vyslali svojich zástupcov na rokovanie národného dialógu v záujme riešenia súčasnej krízy.

Násilnosti sa sústreďujú v prístavnom meste Port Said, kde si zrážky medzi políciou a demonštrantami vyžiadali už najmenej 44 mŕtvych. Len dnes prišlo o život ďalších sedem ľudí a vyše 600 utrpelo zranenia. Rozvášnení demonštranti požadujú odstúpenie prezidenta Mursího. 

Nepokoje vypukli po tom, ako egyptský súd odsúdil 21 ľudí, za podiel na vlne násilia na futbalovom štadióne, ktoré si vlani vo februári vyžiadalo 74 obetí. Násilnosti sa začali pred väznicou v Port Saide, kde je väznená väčšina odsúdených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies