V druhom kole regionálnych volieb na Korzike zvíťazili nacionalisti

NETKY.SK • 11 December 2017, 08:03 • 2 min
V druhom kole regionálnych volieb na Korzike zvíťazili nacionalisti

AJACCIO - Jednoznačným víťazom nedeľňajšieho druhého kola regionálnych volieb na francúzskom stredomorskom ostrove Korzika sa stali tamojší nacionalisti.

slovakia

left justify in out

Kandidátska listina Pe a Corsica (Za Korziku) vedená Gillesom Simeonim a Jeanom-Guyom Talamonim získala 56,5 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila pravicová strana Cesta do budúcnosti vedená Jeanom-Martinom Mondolonim so ziskom 18,29 percenta hlasov.

 

Ďalšie priečky si vďaka takmer rovnakému zisku delia pravicoví Republikáni (LR) a centristická Republika v pohybe (LREM).

Miestni politici označujú výsledok volieb za "veľmi silný signál Parížu".

 

Nacionalistický poslanec Michel Castellani vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že "vláda (v Paríži) teraz musí brať do úvahy vôľu Korzičanov, ktorí chcú svoju autonómiu žiť demokraticky". Centrálna vláda musí podľa Castellaniho "prestať prehliadať korzických poslancov a v spolupráci s nimi vypracovať pre ostrov vhodný inštitucionálny rámec".

 

Vo voľbách sa volilo 63 poslancov nového zastupiteľského zboru, ktorý od 1. januára 2018 nahradí dve doterajšie zastupiteľské rady na úrovni departmánov a spoločný výkonný orgán (CTC). Táto reforma ostrovnej samosprávy posilní úlohu parlamentu v Ajacciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies