EÚ rozšíri sankcie voči Bielorusku. Korčok ich považuje za nevyhnutné

NETKY.SK • 15 November 2021, 18:4 • 2 min
EÚ rozšíri sankcie voči Bielorusku. Korčok ich považuje za nevyhnutné

BRUSEL - Migračná kríza na hraniciach Poľska si vyžaduje reakciu zo strany EÚ. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok v reakcii na to, že šéfovia diplomacií krajín EÚ dali v pondelok politický súhlas na rozšírenie sankčného režimu voči Bielorusku, ktoré podľa Bruselu umelo vyvoláva súčasnú migračnú krízu na východných hraniciach Únie.

slovakia

left justify in out

Ministri prijali príslušné rozhodnutie v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Hlavnými témami rokovaní boli vzťahy a možnosti intenzívnejšieho angažovania EÚ s krajinami západného Balkánu a nestabilita v Mali a v regióne Sahelu, ministri sa však zaoberali aj mimoriadnou situáciou na bielorusko-poľskej hranici. "Bohužiaľ, Alexander Lukašenko neváha použiť žiadne prostriedky, aby eskaloval situáciu teraz už aj smerom k EÚ. Rok a pol po prezidentských voľbách nielen že terorizuje vlastné obyvateľstvo, ale nebezpečne zasahuje aj do života krajín EÚ. Preto sa ukazuje, že je nevyhnutné pristúpiť k ďalšiemu, v poradí už 5. sankčnému balíku," uviedol Korčok.

 

obrazok

 

Podľa jeho slov ministri v pondelok nehovorili o konkrétnych osobách, ale dali politický súhlas na to, aby príslušné štruktúry Rady EÚ identifikovali osoby a ekonomické sektory, ktoré budú zaradené na sankčný zoznam. Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že EÚ v tejto záležitosti pomáha aj Poľsku a Litve.

 

Prečítajte si tiež: Poliaci zvolali krízový štáb. K východnej hranici EÚ smerujú stovky migrantov!

 

Poľský minister zahraničných vecí v Bruseli svojim rezortným kolegom pustil film z hraničného pásma, ktorý svedčí o tom, že tam každý deň zaznamenajú 200 až 300 pokusov o nelegálne prekročenie hranice a dochádza k ničeniu fyzických prekážok, ktoré postavili Poliaci.

 

Korčok zároveň vysoko ocenil diplomatické úsilie Európskej komisie a šéfa diplomacie Josepa Borrella a ich komunikáciu z posledných dní s viacerými krajinami na Blízkom východe, odkiaľ Lukašenko doslova vyváža ľudí, zarába na nich a privádza ich na hranice EÚ. "Bolo nevyhnutné hovoriť s krajinami ako je Turecko, Spojené arabské emiráty a ďalšie z tohto regiónu. Táto diplomacia prináša výsledky a viaceré krajiny už prisľúbili, že také lety zastavia," uviedol slovenský minister.

 

img

 

Na otázku TASR, ako chce poľská strana riešiť kritiku pre slabý prístup humanitárnych pracovníkov k migrantom uviaznutých v pohraničí, Korčok uviedol, že Poľsko na pondelňajších rokovaniach preukázalo ochotu spolupracovať v tejto záležitosti s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), aby zmiernilo humanitárne dôsledky celej krízy. "Ale opakujem, nie je možné tolerovať, ak organizovaným spôsobom zo strany Bieloruska dochádza k atakom na suverenitu členského štátu EÚ a NATO. S týmto sa musíme vyrovnať," dodal. 

 

Možno vás zaujme: Poliaci začnú stavať múr na hranici s Bieloruskom. Ako bude vyzerať?

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona