V Dolnom Kubíne zopakujú súťaž na opravu historickej radnice

NETKY.SK • 12 August 2023, 16:30 • 2 min
V Dolnom Kubíne zopakujú súťaž na opravu historickej radnice

Dolný Kubín-Kvôli nesplneniu podmienok účasti opäť vyberú zhotoviteľa

slovakia

left justify in out

Samosprávy majú dnes viacero možností ako zmodernizovať svoje územia alebo objekty, ktoré si to vyžadujú. Na začiatku je projekt, ktorý predstaví víziu budúcich opráv aj s finančnou sumou, ktorú bude nutné do projektu investovať. V prípade, že v meste alebo obci plánujú využiť dotácie z eurofondov, mali by na projekt vyčleniť časť financií z vlastného rozpočtu. Zvyšok môžu získať prostredníctvom dotácií. Potom už len treba nájsť vhodného dodávateľa, ktoré projekt zrealizuje. Občas sa však stane, že sa súťaž musí aj niekoľkokrát zopakovať. V Dolnom Kubíne nedávno hľadali vhodného zhotoviteľa rekonštrukcie historického objektu. Aj tam budú zhotoviteľa vyberať ešte raz.

 

Dolnokubínska samospráva zopakuje súťaž na výber zhotoviteľa rekonštrukcie historickej radnice, pretože pôvodne prihlásení uchádzači nesplnili podmienky účasti v súťaži. TASR o tom informoval Martin Buzna z dolnokubínskej radnice. Doplnil, že predpokladaná hodnota zákazky je 838 060 eur bez DPH a realizácia stavby je naplánovaná na 12 mesiacov.

"Firmy môžu posielať ponuky do utorka 5. septembra 2023 do 10.00 hod. cez vestník Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO)," uviedol Martin Buzna. Uchádzači by si mali podľa dolnokubínskej radnice veľmi dôsledne preštudovať všetky podmienky zákazky, aby sa situácia neopakovala.

"Aj týmto spôsobom chceme šetriť čas, pretože máme ambíciu realizovať rekonštrukciu z prostriedkov plánu obnovy. Zároveň sa týmto spôsobom vyhneme zvýšeným nákladom, keďže každé verejné obstarávanie stojí mesto niekoľko tisíc eur," skonštatoval primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. Podotkol, že samospráva zrealizuje rekonštrukciu len v prípade úspešnosti projektu.

"Prostriedky chceme získať z výzvy Na obnovu verejných historických a pamiatkovo chránených budov. Predpokladáme, že celková spoluúčasť mesta bude približne do desať percent," ozrejmil primátor s tým, že aktivity súvisiace so znižovaním energetickej náročnosti budovy sa preplácajú v plnej výške.

 

Vzhľadom na havarijný stav niektorých častí sa odstránia v rámci obnovy historickej budovy stavebno-technické poruchy na fasáde, streche a krove. "Zrealizujú sa nové vonkajšie výplne otvorov, zníži sa energetická náročnosť vykurovania a osvetlenia novými LED svietidlami. Na budove sa osadia fotovoltické panely, objekt sa sprístupní pre osoby so zmenenou schopnosťou pohybu a orientácie a zrealizujú sa spevnené plochy," priblížil Martin Buzna s tým, že začiatok prác závisí od úspešného ukončenia verejnej súťaže a schválenia žiadosti o finančné prostriedky z Plánu obnovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies