Juraj Blanár s výkonným tajomníkom Robertom Floydom diskutovali o zákaze jadrových skúšok

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
Juraj Blanár s výkonným tajomníkom Robertom Floydom diskutovali o zákaze jadrových skúšok

Na Slovensko v utorok 9. apríla pricestoval výkonný tajomník Prípravnej komisie pre Organizáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO) Robert Floyd. Na úvod oficiálnej návštevy rokoval s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Jurajom Blanárom za účasti predsedníčky Úradu jadrového dozoru SR Marty Žiakovej.

slovakia

left justify in out

Výkonný tajomník poukázal predovšetkým na intenzívnu spoluprácu so SR, ktorá hostila spomedzi všetkých štátov sveta doposiaľ najviac medzinárodných cvičení a kurzov organizovaných CTBTO.

Minister Juraj Blanár ocenil prínos Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok. SR ju v poradí ako deviata krajina ratifikovala v roku 1998. „Činnosť a výsledky Prípravnej komisie pre CTBTO sú už dnes veľkým úspechom. Zatiaľ čo pred otvorením tejto zmluvy bolo celosvetovo vykonaných viac ako 2.000 jadrových skúšok, za posledné takmer tri desaťročia ich prebehlo „len“ desať. Navyše, ich priebeh žiadna krajina neutají, keďže Zem pokrýva Medzinárodný monitorovací systém slúžiaci na detekciu akýchkoľvek známok možnej jadrovej skúšky,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie a informoval, že Slovenská republika má ako signatár zmluvy prístup k údajom z Medzinárodného dátového centra, ktoré nepretržite zhromažďuje informácie aj pre mierové, civilné a vedecké využitie z vyše 300 monitorovacích staníc a laboratórií na celej planéte.

Národným dátovým centrom SR pre túto oblasť je od roku 2000 Slovenská akadémia vied. „Vďaka najmodernejším technológiám dokáže systém odhaliť mnohé prírodné a neprírodné javy. Takýmto spôsobom boli dáta využité napríklad pri monitorovaní výsledkov havárie v jadrovej elektrárni vo Fukušime, pomáhajú pri varovaniach pred cunami, pri zvyšovaní bezpečnosti leteckej a námornej dopravy a v mnohých ďalších kľúčových oblastiach. Pre SR je strategicky dôležité, že máme prístup k týmto dátam a vidím značný potenciál pre prácu našich expertov,“ uviedol Juraj Blanár.

Výkonný tajomník Robert Floyd vyzdvihol podporu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok zo strany Slovenskej republiky a zároveň aktívnu spoluprácu pri realizácii medzinárodných cvičení budúcich inšpektorov CTBTO. Konkrétny príspevok SR spočíva v tréningových kurzoch v teréne pre expertov z celého sveta, medzi ktorými boli aj slovenskí účastníci. Na území Slovenska ich zatiaľ prebehlo viac ako 20, čo je najviac v rámci všetkých ostatných štátov. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár vyjadril záujem pokračovať v úspešných spoločných aktivitách.

Výkonnému tajomníkovi Robertovi Floydovi poďakoval za doterajšie partnerstvo, ktoré je SR pripravená ďalej rozvíjať. „Verím, že návšteva výkonného tajomníka na Slovensku zvýši povedomie v našej vedeckej komunite o možnostiach, ktoré Medzinárodné dátové centrum vo Viedni poskytuje, a prispeje k širšiemu využitiu v praxi,“ dodal minister Juraj Blanár v závere stretnutia s Robertom Floydom, ktorý má v Bratislave naplánovanú taktiež vedeckú prednášku, viacero stretnutí na akademickej pôde a návštevu Národného dátového centra CTBTO na Slovenskej akadémií vied.

Zmluva o všeobecnom zákaze jadrových skúšok zakazuje všetky jadrové skúšky na Zemi (vo vzduchu, pod povrchom, pod vodou), a to pre vojenské, ako aj pre civilné účely. Text zmluvy bol schválený rezolúciou Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v roku 1996, SR zmluvu ratifikovala ako v poradí 9. krajina v roku 1998. Zmluva vstúpi do platnosti po ratifikácii všetkými krajinami využívajúcimi jadrovú energiu aj na mierové účely. Na základe rezolúcie signatárov bola zriadená Prípravná komisia Organizácie Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá sídli vo Viedni. Jej členmi sú všetky signatárske krajiny vrátane Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies