Množstvo zmesového odpadu v Bratislave každoročne klesá, viac sa triedi

NETKY.SK • 9 Október 2023, 16:00 • 2 min
Množstvo zmesového odpadu v Bratislave každoročne klesá, viac sa triedi

BRATISLAVA - Množstvo zmesového odpadu v rámci Bratislavy každoročne klesá. Naopak, množstvo vytriedeného odpadu rastie. Vyplýva to z dokumentu hlavného mesta, o ktorom uplynulý týždeň rokovalo mestské zastupiteľstvo.

slovakia

left justify in out

"Kým v roku 2019 obyvatelia mesta produkovali 113.000 ton zmesového odpadu, v roku 2022 to bolo 99.000 ton zmesového odpadu," informuje magistrát v materiáli.

Pokým zmesový odpad za posledné roky klesá, množstvo triedeného odpadu rastie. "Iba v prípade odpadu z plastov mesto zaznamenalo pokles v množstvách a zavedení systému záloh na PET fľaše a plechovky," dodali v dokumente. Zároveň rastie aj množstvo vytriedených obalov z viacvrstvových kombinovaných materiálov.

Podľa dokumentu tiež klesá množstvo skládkovaného odpadu za posledné tri roky. "Napriek tomu, že mesto má zariadenie na energetické využitie odpadu (ZEVO), v časoch technických odstávok tohto zariadenia je zmesový odpad ukladaný na skládku odpadov," podotkla samospráva v dokumente.

Hlavné mesto chce do roku 2026 triediť 45 percent komunálneho odpadu, 40 percent komunálneho odpadu sa má recyklovať. Tiež chce menej ako desať percent odpadu skládkovať a zvyšok odpadov chce energeticky zhodnocovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies