Dunaj v Bratislave prekročí až 6 metrov

NETKY.SK • 21 Máj 2019, 15:8 • 2 min
Dunaj v Bratislave prekročí až 6 metrov

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zaznamenal vzostup Dunaja v hornej a strednej časti slovenského úseku, čiže v Devíne, Bratislave a Medveďove. V dolnej časti, čiže v Komárne a Štúrove, zatiaľ meteorológovia zachytili len mierny vzostup toku. O tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na predchádzajúce výdatné zrážky, vysokú nasýtenosť povodia a ďalšie predpovedné zrážky je potrebné počítať s výraznými vzostupmi vodných hladín na celom slovenskom úseku Dunaja, pričom kulminácie v hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame predbežne vo štvrtok (23. 5.) v dopoludňajších hodinách v Bratislave a Devínskej Novej Vsi s možnosťou dosiahnutia prvého stupňa povodňovej aktivity," priblížil SHMÚ. Kulminácie v dolnej časti slovenského úseku Dunaja v staniciach Medveďov, Komárno a Štúrovo predpokladá počas piatka (24. 5.). 

 

img

Zdroj: Slovenský hydrometeorologický ústav

 

Meteorológovia upozornili, že vysoká hladina Dunaja sa prejaví aj pri spätnom vzdutí rieky Morava v Devínskej Novej Vsi. Výrazný vzostup očakáva SHMÚ aj v povodí Moravy a Myjavy s kulmináciou v Moravskom Svätom Jáne predbežne v piatok vo večerných hodinách.

 

Výška hladiny Dunaju v Bratislave momentálne dosahuje úroveň 417 centimetrov. Výdatné zrážky ale logicky spôsobia jeho vzostup. Očakáva sa, že výška hladiny by mala v Bratislave kulminovať vo štvrtok dopoludnia. Hydrologické modely predpokladajú, že jeho hladina by sa mala zastaviť na úrovni okolo 620 centimetrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona