V čom spočíva vintage štýl bývania?

NETKY.SK • 25 Február 2020, 16:10 • 2 min
V čom spočíva vintage štýl bývania?

Spojenie starého s niečím novým v modernom prevedení. Toto sú charakteristické črty vintage štýlu, s ktorým bývanie nadobúda príjemnú atmosféru nostalgie.

slovakia

left justify in out

Nadchne vás vizuál starého domu? V tom prípade je vintage štýl pre vás ideálnou voľbou, ktorá snúbi históriu s novotou. Ak netúžite po kompletnej renovácii interiéru, zakomponovať prvky vintage štýlu môžete aj v moderných priestoroch. Nemusíte sa teda upriamovať na samé starožitnosti a v podobnom duchu zariaďovať každú miestnosť. Aj jeden starožitný prvok s nádychom nostalgie dokáže rozbiť minimalizmus izby či jednotný štýl nábytku.

 

Nemýľte si pojmy

Vintage nie je retro. I keď sú si tieto dva štýly v mnohom podobné, v niečom sa aj odlišujú. Kým vintage siaha hlboko do minulosti a zameriava sa najmä na pôvodné kusy nábytku a doplnkov, ktoré časom získali na hodnote, pri retre tomu tak nie je a ide predovšetkým o zastaralo vyzerajúce veci. Retro štýl nie je taký jemný a zdobený v porovnaní s vintage štýlom. Veselé farby v sprievode geometrických tvarov sú jasným príkladom retra, u vintage nič podobné nenájdeme. Tu sa dáva prednosť najmä tlmeným farbám v pastelových odtieňoch a nežným kvetinovým motívom. Sú ideálne napríklad pri tapetách a výrazne oživia celý priestor.

Ak však netúžite po jednotnom štýle a zvažujete kombináciu, k vintage štýlu sa perfektne hodí škandinávsky alebo ten vidiecky. Rušivo však nebude pôsobiť ani v spojení s minimalizmom či industriálnym prevedením.

 

Používanie klasických materiálov

Pri zariaďovaní nezabudnite zvoliť taký nábytok a dekorácie z prírodných materiálov. Návrat k obnoviteľným zdrojom sa dotýka aj výroby nábytku a rôznych dizajnových doplnkov. Do vintage štýlu je ideálnym materiálom práve masívne drevo. Nielenže príjemne dotvára celkový vizuál miestnosti, ale svojou štruktúrou podčiarkne aj konkrétny vintage štýl. Okrem dreva však netreba zabúdať aj na kov, keramiku a sklo.

 

img

Drevo perfektne dotvorí vintage štýl bývania. (Visun Khankasem / Shutterstock.com)

 

Navodenie nostalgie

Bežnou súčasťou domácností sú okrem klasického nábytku aj rôzne dekorácie. Či už ide o rôzne minimalistické doplnky alebo dizajnové kúsky, uprednostnite také, ktoré dotvoria celkovú atmosféru bývania a vyzdvihnú tradície. Nástenné vintage hodiny alebo tie klasické drevené, stojaca lampa v nostalgickom duchu a mnoho iných starožitných doplnkových dekorácií. Tie totiž ešte viac podčiarknu celkový vintage štýl bývania.

 

Elegancia s prvkami opotrebovania

Poznáte tvrdenie: "Staré ale dobré?" Táto veta perfektne vystihuje aj vintage štýl, ktorý si získal najmä milovníkov histórie, vášnivých zberateľov či romantické duše. Je spojením nostalgie s nábytkom a dekoráciami najmä z tridsiatych až sedemdesiatych rokov predošlého storočia a okrem nádychu histórie je typický aj znakom výberovosti. Či už v rukách držíte nábytok vyrobený v danom rozmedzí dekád alebo ste narazili na vintage dekoráciu z dnešnej doby, v oboch prípadoch by malo byť už na prvý dojem viditeľné opotrebovanie. Práve patina, hrdza, popraskaná glazúra alebo rôzne škrabance sú charakteristickými črtami vintage štýlu a sú znakom ozdobnosti a starobylosti. Spomínané opotrebovanie sa dá dosiahnuť však aj umelo.

 

Podstata detailov

Každý detail je pri vintage štýle bývania kľúčový. Ak hľadáte nábytok, ktorý sa bude v tomto štýle vynímať, určite siahnite po starožitnej komode s kovovými úchytkami či nábytku staršej generácie. Zdedili ste šatník alebo sedaciu súpravu s nádychom nostalgie? Neváhajte to do svojho bývania zakomponovať. Pokiaľ ale nemáte v zálohe žiadne staré kusy nábytku, dnešná ponuka je natoľko rozmanitá, že o nábytok vo vintage štýle taktiež nie je núdza. Vintage pohovka v starom dizajne, historická truhlica či zdobená skriňa. Poriadne sa poobzerajte, určite nájdete všetko, čo budete pri zariaďovaní potrebovať.

 

img

Pri vintage štýle zohráva významnú rolu každý detail. (Photographee.eu / Shutterstock.com)

 

Nezabúdajte však na rôzne dekoratívne doplnky. Ozdobné vankúše, historické vázy alebo svietniky tu majú taktiež svoje opodstatnenie. Príjemný prírodný interiér s nádychom histórie je spojením nostalgie s modernou dobou. Vintage štýl je jednoducho návratom do starých čias a trvdenie: "V jednoduchosti je krása." tento štýl vystihuje úplne dokonale.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona