Olympijská víťazka Bekatorouová priznáva, že sexuálne napadnutie sa podpísalo na jej šťastí i profesionálnej kariére

NETKY.SK • 6 Február 2021, 14:50 • 2 min
Olympijská víťazka Bekatorouová priznáva, že sexuálne napadnutie sa podpísalo na jej šťastí i profesionálnej kariére

V januári olympijská šampiónka verejne priznala, že ešte v roku 1999 ju sexuálne napadol predstaviteľ Gréckej jachtárskej federácie.

slovakia

left justify in out

Grékyňa Sofia Bekatorouová, olympijská šampiónka v jachtingu z Atén 2004, musela na svojej kariére tvrdo pracovať. Keď v ôsmich rokoch chcela začať s jachtingom, musela zvládnuť náročný test, priamo pred inštruktorom správne uviazať základný uzol. Spočiatku trénovala v plachetničkách o veľkosti vane, no napokon čoskoro na pretekoch pravidelne zdolávala aj chlapcov.

 

img


V januári obvinila nemenovaného funkcionára zo sexuálneho napadnutia, vyhlásila, že spomenutý incident sa podpísal na jej šťastí i profesionálnej kariére. Napadnutie sa podľa jej slov udialo v roku 1999 v španielskom meste Palma de Mallorca, kde sa vtedy 20-ročná rodáčka z gréckej metropoly pripravovala na Olympijské hry 2000 v austrálskom Sydney. Bekatorouová uviedla, že predstaviteľ Gréckej jachtárskej federácie sa dopustil "oplzlého skutku" po tom, ako ju pod zámienkou prediskutovania tímovej prípravy pozval do svojej hotelovej izby.

 

img

 

Priznala, že vtedy cítili "prázdna a ponížená"Tvrdí, že funkcionár, ktorý ju napadol, následne podkopal jej pozíciu v národnom jachtárskom tíme, keď ostatných presviedčal, že prednosť by mali dostať mladší pretekári ako ona. "Toto sú veci, ktoré vás môžu na dlhé obdobie dostať do hlbokej depresie. A pokiaľ nemáte tú správnu pomoc a prostredie, nie je ľahké to prekonať a ísť ďalej," dodala.

 

img

Jej vyhlásenie sa stalo akýmsi spúšťačom ďalších desiatok verejných obvinení zo sexuálneho napadnutia či zastrašovania na pracovisku v rôznych elitných športoch, kultúre a akademickej obci. "Som veľmi rada, že sa títo ľudia prihlásili a prehovorili. Musíme prijať ľudí, ktorí zažili takého skúsenosti, pretože keď o tom rozprávame, je to veľký krok," povedala Bekatorouová, ktorá "spod piatich kruhov" má na konte aj bronz z Pekingu 2008. V brazílskom Riu de Janeiro bola na Maracane vlajkonosičkou gréckej výpravy. Túto poctu vtedy venovala staršej sestre Varii, ktorá štyri mesiace predtým zomrela pre nádor na mozgu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona