Efekt zakázaného ovocia: Prečo túžime po tom, čo nemôžeme mať

NETKY.SK • 21 December 2023, 12:00 • 2 min
Efekt zakázaného ovocia: Prečo túžime po tom, čo nemôžeme mať

Možno ste začali s niekým chodiť a mysleli ste si, že veci idú dobre. Boli ste k sebe priťahovaní a mali ste dojem, že sa veci vyvíjajú správnym smerom. Potom sa začali odťahovať a namiesto toho, aby ste ich pustili, ste ich začali bombardovať správami a hovormi. V dnešnom článku sa dozviete o tomto fenoméne viac.

slovakia

left justify in out

Oblečenie alebo topánky, ktoré sú príliš drahé. Žena alebo muž, ktorí sú nedostupní alebo zabratí. Sny, ktoré sú príliš zložité na to, aby sa stali skutočnosťou. Túžba po niečom, čo momentálne nemôžete mať, môže byť skutočne frustrujúca.

Možno ste začali s niekým chodiť a mysleli ste si, že veci idú dobre. Boli ste k sebe priťahovaní a mali ste dojem, že sa veci vyvíjajú správnym smerom. Potom sa začali odťahovať a namiesto toho, aby ste ich pustili, ste ich začali bombardovať správami a hovormi. 

Zákerná túžba

"Príliš často je vec, ktorú chcete najviac, jediná vec, ktorú nemôžete mať," povedala Meredith Gray v relácii "Grey's Anatomy." "Túžba vás opúšťa so zlomeným srdcom, vyčerpáva vás. Túžba vám môže zničiť život."

Toto bude znieť až príliš povedome pre ľudí, ktorí sa vždy ženú za tým, čo nemôžu mať. Môže to byť práca snov alebo to môže byť človek – tak či onak, keď je niečo mimo dosahu, chcú to oveľa viac.

Možno ste začali s niekým chodiť a mysleli ste si, že veci idú dobre. Boli ste k sebe priťahovaní a mali ste dojem, že sa veci vyvíjajú správnym smerom. Potom sa začali odťahovať a namiesto toho, aby ste ich pustili, ste ich začali bombardovať správami a hovormi. 

Cítili ste, ako sa vzďaľujú, ale nedokázali ste ovládať tú spaľujúcu túžbu opraviť čokoľvek, čo sa pokazilo. Ako sa dalo predpokladať, čím viac sa od seba vzďaľujú, tým viac ich budete prenasledovať, až nakoniec budú navždy preč.

Erika Ettin, zakladateľka zoznamky A Little Nudge, má teóriu, prečo sa takto správame.

Prečo nedostupnosť priťahuje

Ak je niekto zaneprázdnený, naša myseľ ostane v domnienke, že musí tráviť čas s inými ľuďmi, je očividne populárne, takže niečo prvotné v našom mozgu nás môže prinútiť myslieť si, že sú cennejší, než v skutočnosti sú. V skutočnosti Ettin povedala, že to často znamená, že začneme pripisovať väčšiu hodnotu druhej osobe ako sebe.

"Nedostatok odozvy tejto osoby by však nemal znamenať vyššiu hodnotu," povedala. "Skôr, v tom najjednoduchšom, by to malo znamenať nedostatok správnej komunikácie... alebo len drzosť."

Bohužiaľ, odísť sa oveľa ľahšie povie, ako urobí. Keď sa nám niekto páči, náš mozog uvoľní hormón dopamín, keď sa osoba objaví v našich správach alebo keď nás požiada, aby nás videla.

Ako ľudia sme vrodene zvedaví na neznáme, a to, čo nemáme, len pridáva na príťažlivosti toho, že to chceme. Sme naladení na to, aby nás priťahovala nepredvídateľnosť vecí alebo ľudí, pretože ľudia sú prirodzene dynamickí jedinci.

Sme prirodzene bytosti túžiace po dobrodružstve. Výzvy nás vzrušujú a ich splnenie dáva pocit naplnenia. Čo sa týka vzťahu, možno ste sa v určitom okamihu pristihli v neopätovanej láske. Okrem vzrušenia dúfate, že vaše úsilie bude odmenené, ak túto výzvu prijmete. Vytrvalosť sa niektorým osvedčila, no vždy to tak nie je.

Zakázané ovocie

Je ťažké odolať pokušeniu, najmä keď vám to nie je dovolené. Akoby vám hlas hovoril, aby ste to urobili, čo ešte viac sťažuje zahnanie túžby. Zakázané ovocie môže predstavovať niekoľko vecí vo vašom živote, ako je váš milostný život, kariéra alebo dokonca menšie veci, ako je jedlo a iné materiálne veci.

Hra nášho ega

Niekedy chcete to, čo nemôžete mať, pretože v hre je vaše ego. Teraz si predstavte, že vidíte luxusný parfém, auto, atraktívnu ženu alebo muža. V takejto situácii vás vaše ego môže prinútiť kúpiť si tú vec alebo prenasledovať tú ženu či muža, pretože potrebujete dosiahnuť ten pocit uspokojenia.

Byť schopný nosiť ten parfum, riadiť to auto alebo byť s tou ženou alebo mužom by vám zvýšilo ego. Inými slovami, cítili by ste sa silní, šťastní a naplnení. To je presne to, čo vás núti chcieť a hnať sa za niečím, čo nemôžete mať.

Ak máte túto nekontrolovateľnú túžbu vždy sa cítiť ako víťaz, potom viete, že máte problém s egom.

Honba za neopätovanou láskou

Môžete byť zamilovaný do niekoho, s kým ste nikdy neboli? Áno a nie. Je to skôr tak, že ste zamilovaný do myšlienky „uloviť“ niekoho, koho považujete za hodného. Ľudia sú prirodzení predátori. Lovíme sa navzájom a naháňať niekoho okolo je vzrušujúce.

"Efekt snubného prsteňa"

Vaša povaha vás núti veriť, že ľudia, ktorí sú vopred vybraní inými potenciálnymi partnermi, majú lepšie gény ako tí, ktorí neboli vybraní. Toto sa často nazýva „efekt snubného prsteňa“, čo vysvetľuje myšlienku, že ženy majú tendenciu uprednostňovať mužov, ktorých si už vybrala iná žena.

Stop porovnávaniu

Neporovnávajte sa s ostatnými. Ako sa hovorí: "Porovnávanie je zlodejom radosti." Ľudia sa často porovnávajú s ostatnými, najmä v dnešnom prepojenom svete, kde sociálne médiá predstavujú to najlepšie zo života iných. Toto neustále sociálne porovnávanie môže vytvárať pocit nespokojnosti, keď jednotlivci vnímajú, že ostatní majú viac alebo sa majú lepšie. 

Môže to podnietiť túžbu po ďalších materiálnych statkoch, úspechoch alebo postavení, čím sa udržiava cyklus nespokojnosti.

Zdroje:

https://www.businessinsider.com/why-we-want-what-we-cant-have-2018-3

https://herway.net/wanting-something-you-cant-have/

https://www.yourtango.com/2016296462/six-reasons-we-fall-love-with-people-we-cant-have

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/living-forward/202306/always-wishing-you-had-a-better-life-how-to-be-happy-anyway

https://upjourney.com/why-do-we-want-what-we-cant-have

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: medium.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies