Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. máj. 2022Viliam
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
19.01.2022 09:04 Zaujímavosti
V čom je rozdiel medzi lacnou a drahou kávou?
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
19.01.2022 09:04 Zaujímavosti

V čom je rozdiel medzi lacnou a drahou kávou?



BRATISLAVA - Keď bežný radový človek príde do supermarketu a chce si vybrať kávu, zväčša sa rozhodne podľa ceny. Staví na balenie za tri eurá a doma si potom prepražený a horký produkt „vylepšuje“ mliekom alebo cukrom. Takto nejako to u nás funguje celé roky. Takto sme naučení a takto to máme zaužívané.


Veď káva ako káva. Na trhu však existujú aj kávy, ktoré stoja dvakrát alebo trikrát toľko. Ako je to možné? Čo z kávy robí akúsi „nadkávu“ a prečo by sme ju mali skúsiť? V tomto článku sa vám pokúsime priblížiť niekoľko základných faktorov, o ktorých by ste mali vedieť a ktoré by ste pri výbere kávy mali sledovať.

 

 

Druh kávy

 

Je to prvá a najzákladnejšia vec, ktorú by ste na obale kávy mali nájsť. Jednoducho, či je to arabika, robusta alebo nejaká ich kombinácia. Arabika je chuťovo lepšia a zaujímavejšia, no samozrejme aj drahšia. Robustou sa mnohí pražiari snažia stlačiť cenu svojich balení nadol. Čím viac jej primiešajú, tým je to pre nich výhodnejšie.

 

Je to úplný základ, ktorý potrebuje vedieť každý kávičkár. O to zvláštnejšie vyznieva skutočnosť, že na trhu stále existujú producenti, ktorí túto informáciu neuvádzajú. Hlavne ide o producentov instantných káv, ale ani pri niektorých lacných mletých produktoch nevieme, čo vlastne pijeme.

 

Pôvod

 

Toto je veľmi zásadný a dôležitý ukazovateľ. Je na vašej obľúbenej káve napísané odkiaľ pochádza? Skúsenému kávičkárovi sa táto otázka môže zdať doslova smiešna, avšak značná časť káv dostupných v supermarketoch na obaloch pôvod napísaný nemá. Ide len o zrná nízkej komoditnej kvality z celého sveta. Takáto káva je, samozrejme, najlacnejšia.

 

O niečo lepšie kávy uvádzajú aspoň krajinu pôvodu, aj keď pri veľkých štátoch ako Brazília to takisto nie je nič konkrétne. Tie ešte lepšie kávy už vďaka dostupným informáciám dokážete zacieliť aj na región a najlepšie dokonca na konkrétnu farmu.

 

 

A presne to by ste mali hľadať; čo najväčšiu konkrétnosť. Ak zrná pochádzajú z maličkej oblasti, tak sú podobne vyprofilované a ponúkajú podobné chuťové tóny. Jednoducho do seba nasajú vlastnosti daného teroáru a vy sa potom mysľou dokážete preniesť priamo na dané miesto. Je to obrovský zážitok, ale, samozrejme, že obstaranie kávy z maličkej oblasti jej cenu automaticky zvyšuje.

 

V tejto súvislosti je veľmi dôležité uvedomiť si aj to, že kávy z Etiópie alebo Kene môžu ponúkať vyššiu ovocnosť a kyslosť, kávy z Kuby zasa horkú čokoládu a silné telo. A aj ochutnávaním týchto rôznorodých chuťových profilov sa chce uvedomelý kávičkár „baviť“. Preto je dobré vedieť si ich vopred vybrať.

 

Spôsob zberu a spracovania

 

Keď kávovníkové čerešne zbierajú veľké stroje, tak ich pozbierajú všetky naraz. Ibaže káva nedozrieva naraz a takto sa do kopy dostanú dozreté i nedozreté plody. Preto je veľkou výhodou ručný zber, v rámci ktorého zberači obehnú kávovníky viackrát a vždy pozbierajú len optimálne dozreté čerešne. Píšu na obale vašej kávy, ako bola zbieraná?

 

 

Dôležitý je aj spôsob spracovania kávy. Veľmi známe sú metódy označované ako suchá, mokrá alebo honey, nuž a k tomu treba prirátať aj možnosti fermentácie, prípadne pri niektorých experimentálnych kávach napríklad aj karbonickej macerácie. Kvalita stojí viac a pri kávach z bežných obchodov sú všetky náklady stlačené nadol. Na chuti to potom cítiť.

 

Informácie o pražení

 

Schválne si pozrite kávu, ktorú práve máte doma. Je na nej napísané, kedy bola pražená? Veľké a notoricky známe značky nič také neuvádzajú. Prečo? Hanbia sa za to? Kvalitná pražiareň sa za dátum praženia nehanbí a kávu vždy dodáva čerstvú. Na svojom vrchole je možno mesiac po pražení a ak na obale vidíte dátum praženia, nebojte sa priplatiť si za čerstvo praženú kávu.

 

 

Pri kúpe okrem toho hľadajte aj informácie o stupni praženia. Ak obľubujete kávu na espresso, pravdepodobne vám viac sadne tmavšie praženie. Ak však uprednostňujete filtrovanú kávu, pôjdete po svetlejšom. Je smutné, že komoditné supermarketové kávy tieto informácie v drvivej väčšine vôbec neponúkajú. Lebo sú tmavé a prepražené takmer na uhlík.

 

Ďalšie aspekty

 

Takýchto aspektov, ktoré skúsení milovníci kávy sledujú, je ešte viac. O zmenu ceny sa postará napríklad aj kvalita obalu a vplyv na cenu môžu mať aj náklady na pracovnú silu, ktoré sú v jednotlivých pestovateľských krajinách rôzne.

 

Záver je však jednoznačný. Nebojte sa priplatiť si za kvalitnú kávu. Vďaka niekoľkým eurám navyše sa dopracujete k celkom inému zážitku a objavíte doslova nový kávový svet. Možno ani nebudete veriť, ako môže dobrá káva chutiť.

 

 

„Pražiareň som zakladal aj preto, aby sme ľuďom čo najlepšie sprostredkovali chute kávového sveta,“ povedal pre náš web majiteľ pražiarne kávy Coffeein Peter Szabó. „Tónov, chutí a jedinečností je tak veľa, že by ste ani neverili. Takmer na dennej báze ochutnávam nové kávy a to najlepšie, na čo narazím, sa snažím okamžite objednať a zaradiť do našej ponuky.“

 

Ochutnajte aj vy výnimočnú kávu výberovej kvality. Teraz si môžete tú najlepšiu kávu z pražiarne COFFEEIN dopriať s 10 % zľavou. Stačí použiť kód netky10, ktorý je platný do 15.2.2022.

 

Kliknite na Eshop s kávou COFFEEIN a vyberte si z ich širokej ponuky.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: Coffeein.sk

Foto:  Coffeein.sk



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto
ilustračné foto

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok