V čínskych bankách sú na účtoch Kim Čong-una milióny dolárov

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 14:14 • 2 min
V čínskych bankách sú na účtoch Kim Čong-una milióny dolárov

SOUL - Americké a juhokórejské úrady objavili vo viacerých čínskych bankách účty so zostatkami vo výške mnohých miliónov dolárov, ktoré boli podľa všetkého otvorené na meno súčasného severokórejského vodcu Kim Čong-una ešte za života jeho otca Kim Čong-ila. Ako informuje agentúra RIA Novosti, napísal to dnes juhokórejský denník Čoson ilbo.

slovakia

left justify in out

"Podarilo sa nám zistiť mená majiteľov i čísla účtov, niektoré z nich boli otvorené ešte za života Kim Čong-ila," uviedol pre juhokórejský denník zdroj blízky vyšetrovateľom.

Napriek sankciám uvaleným na KĽDR Organizáciou Spojených národov sú účty stále aktívne. Ako upozorňuje denník, Čína síce podporila sprísnenie sankcií medzinárodného spoločenstva proti KĽDR po jej posledných jadrových skúškach, ale so zmrazením bankových účtov severokórejských vodcov sa neponáhľa.

Denník pritom upozorňuje, že práve zmrazenie účtov by mohlo vedeniu KĽDR teraz zasadiť väčšiu ranu ako podobný krok v roku 2005, keď boli v Banco Delta Asia zablokované účty Kim Čong-ila, na ktorých bolo 25 miliónov dolárov. Suma, ktorá je na severokórejských účtoch v čínskych bankách, je podľa Čoson ilbo oveľa vyššia.

V súčasnosti je na KĽDR uvalený celý rad ekonomických sankcií. Nový balík sankcií bol schválený 12. februára v reakcii na podzemnú jadrovú skúšku KĽDR. 

Napriek sankciám KĽDR avizovala, že sa nevzdá svojej politiky a bude ďalej zvyšovať svoj jadrový a raketový potenciál. V poradí už štvrtá rezolúcia OSN týkajúca sa KĽDR umožňuje zablokovať bankové transakcie, zmraziť v bankách účty KĽDR a prehliadať severokórejské lietadlá i lode, ako aj severokórejských diplomatov, na ktorých sa za normálnych okolností vzťahuje imunita. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies