HIV neprenášajú iba gayovia, je to mýtus. Nakaziť sa možno aj heterosexuálym stykom

NETKY.SK • 5 September 2021, 12:53 • 2 min
HIV neprenášajú iba gayovia, je to mýtus. Nakaziť sa možno aj heterosexuálym stykom

BRATISLAVA - Hoci je v poslednom období výskyt ochorenia HIV na vzostupe, pre chorých máme dobrú správu. Onedlho sa aj na Slovensko dostane celkom nová liečba.

slovakia

left justify in out

Navštíviť a požiadať o radu s podozrením na pohlavné či iné infekčné ochorenie vrátane HIV, treba mať poriadnu guráž. Urobili sme to teda za vás. Zaklopali sme na dvere odborníka, ktorý sa s uvedenými problémami stretáva denne – špecialistu, infektológa MUDr. Ľubomíra Sojáka.

 

img

 

Pán doktor, s akými prejavmi ochorenia klopú pacienti na vaše dvere najčastejšie ?

Na úvod by som rád povedal, že naša Klinika infektológie a geografickej medicíny  (KIGM) nie je pracoviskom prvého kontaktu. Vo väčšine prípadov je preto potrebné navštíviť najprv svojho praktického lekára a k nám prísť až s jeho odporúčaním. Pohotovostná služba funguje, samozrejme, aj cez víkendy a sviatky.

 

Vo všeobecnosti však odporúčam navštíviť najskôr bežný urgentný príjem a na našu infekčnú pohotovosť prísť až po odporučení lekára.

Najčastejšie k nám prichádzajú ľudia s horúčkovitými ochoreniami spojenými so silnými bolesťami hlavy, kožnými výsevmi, triaškou , hnačkou či zvracaním. Pacienti sú mnohokrát veľmi vystrašení a potrebujú najmä radu týkajúcu sa ďalšieho manažmentu ich zdravotného stavu.

 

U nás im odoberieme vzorky krvi, moču či stolice a ošetrujúci lekár rozhodne o tom, či môžu ostať na pozorovaní u nás, prípadne   postačí domáca liečba.

 

Možno vás zaujme: ROZHOVOR s Pavlom Topoľským: Záhradu mám na relax, nie aby som sa v nej zotročil

 

Ako je to s výskytom HIV v súčasnosti?

V poslednom období pozorujeme vzostup chorenia HIV. Neliečené ochorenie môže byť smrteľné. V súčasnosti sú našťastie k dispozícii moderné lieky a čakáme aj na registráciu depotnej, teda postupne sa uvoľňujúcej, injekcie. Ako naznačujej jej názov,  účinné látky sa z nej uvoľňujú postupne, čiže pacient je chránený pomerne dlhší čas, čo mu do života vnáša väčší komfort.

 

Vyliečiť samotné ochorenie zatiaľ nevieme, no naši pacienti na liečbe prežívajú desiatky rokov. Neumierajú na AIDS, posledné štádium HIV, ale tak ako aj väčšina iných ľudí, na iné, pridružené ochorenia.  Z prevencie je dôležité vyhýbať sa najmä náhodným sexuálnym kontaktom. Nie je to ochorenie gayov, pretože nakaziť sa možno aj pri heterosexuálnom styku, používaní nesterilných ihiel, či v tetovacích salónoch.

 

Pokiaľ cestujeme do krajiny s vysokým výskytom HIV, možná je aj profylaxia, podávanie tabliet,ktoré môžu zabrániť prenosu ochorenia. Nie je pravda, že by ochorenie HIV prenášali iba gayovia. Medzi ďalšie krvou alebo sexuálnou cestou prenosné ochorenia patria hepatitídy, z ktorých najzákernejšie sú hepatitídy typu B a C a iné ochorenia.

 

Aké sú vaše odporúčania v jesennom období ?

V prevencii tradičných jesenných viróz a chrípok by som určite odporúčal dostatok pohybu, suplementáciu potrebnými doplnkami stravy ako sú vitamíny C, D, selén a zinok. Zabúdať nesmieme ani na spánkovú hygienu a dostatočný pitný režim.

 

Odporúčam ochranné očkovanie proti chrípke, v odôvodnených prípadoch aj proti  pneumokom, prípadne hemofilom. Vakcína proti chrípke a pneumokokom je hradená z verejného zdravotného poistenia.

 

Zdôraznil by som tiež pozitívny prístup k životu, veď nie nadarmo sa hovorí že smiech lieči.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona