V Česku je takmer 326-tisíc utečencov z Ukrajiny s dočasnou ochranou

NETKY.SK • 7 Apríl 2023, 17:00 • 2 min
V Česku je takmer 326-tisíc utečencov z Ukrajiny s dočasnou ochranou

PRAHA - V Českej republike sa aktuálne nachádza 325.742 Ukrajincov s dočasnou ochranou. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine vydalo české ministerstvo vnútra viac než pol milióna týchto štatútov a približne tretina utečencov sa vrátila späť na Ukrajinu. V stredu to uviedol český rezort vnútra.

slovakia

left justify in out

"V rámci registračného procesu sme získali aktuálne informácie o počte osôb, ktoré chcú aj naďalej zostať v Českej republike. K 1. aprílu evidujeme 325.742 osôb s dočasnou ochranou," informovalo ministerstvo. Ide o osoby, ktoré si dočasnú ochranu predĺžili a aj tie, ktoré o ňu požiadali v tomto roku, uviedla riaditeľka odboru azylovej a migračnej politiky Pavla Novotná.

 

produktívnom veku je 68 percent držiteľov dočasnej ochrany, 28 percent tvoria deti a štyri percentá sú seniori. Dve tretiny sú ženy. Najviac ich žije v Prahe, Brne a Plzni. Štatút dočasnej ochrany utečencom umožňuje prístup k verejnému zdravotného poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. Ukrajinci si štatút mohli predĺžiť do konca marca 2024. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies