Krajinu zasiahla najhoršia piesočná búrka za posledné desaťročie!

NETKY.SK • 15 Marec 2021, 09:51 • 2 min
Krajinu zasiahla najhoršia piesočná búrka za posledné desaťročie!

PEKING - Čínsku metropolu Peking i rozsiahly sever najľudnatejšieho štátu sveta v pondelok zasiahla najhoršia piesočná búrka za ostatné desaťročie.

slovakia

left justify in out

Viditeľnosť bola minimálna a v dôsledku toho museli v hlavnom meste zrušiť viac ako 400 letov. Takéto búrky sa zvyknú vyskytovať počas jarných mesiacov, keď piesok zo západných púští prúdi východným smerom a zasahuje nielen do spomenutých oblastí Číny, ale dokonca aj do Japonska.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Čínu pozná svet ako svetovú továreň, kľúčové technológie sú však sústredené v iných krajinách

 

Intenzitu piesočných búrok sa v posledných rokoch podarilo zmierniť výsadbou stromov a kríkov. Expanzia miest a priemyslu však vyvíja stály tlak na životné prostredie po celej Číne.

 

Čínske médiá Global Times informovali, že postihnutých bolo najmenej 12 provincií v krajine vrátane hlavného mesta. Počasie bude pravdepodobne pokračovať aj v pondelok cez deň a v noci sa bude zlepšovať, dodali pre BBC.

 

img

 

„Vyzerá to ako koniec sveta,“ povedala obyvateľka Pekingu Flora Zou tlačovej agentúre Reuters. „V takomto počasí naozaj, naozaj nechcem byť vonku,“ dodala.

 

img

 

Vládnuca komunistická strana sa zaviazala, že v nasledujúcich piatich rokoch zníži emisie uhlíka o 18 %. Ochrancovia životného prostredia však tvrdia, že Čína musí urobiť viac pre zníženie závislosti od uhlia, ktoré z nej urobilo najväčšieho producenta skleníkových plynov na svete.

 

Agentúra AFP informovala, že školám bolo povedané, aby zrušili vonkajšie podujatia, a tým, ktoré trpeli respiračnými chorobami, sa odporúčalo zostať v interiérochV minulých rokoch Peking zasahovali piesočné búrky oveľa pravidelnejšie. 

 

Aktivista z Greenpeace agentúre AFP povedal, že to bolo výsledkom „intenzívnych“ priemyselných aktivít, ktoré podľa neho zhoršili podmienky pieskových búrok, ktoré boli „výsledkom extrémnych poveternostných podmienok a dezertifikácie“.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čínska pomsta pokračuje. Čoskoro budú súdiť dvoch Kanaďanov obvinených zo špionáže

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies