V Českej republike pokračujú prezidentské voľby

NETKY.SK • 13 Január 2018, 09:33 • 2 min
V Českej republike pokračujú prezidentské voľby

PRAHA - V Českej republike pokračuje v sobotu druhým dňom prvé kolo prezidentských volieb, ktorých favoritom je súčasný prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

Najväčšiu šancu poraziť ho má bývalý predseda českej akadémie vied Jiří Drahoš.

 

Volebné miestnosti sa otvorili o 8.00 h a zatvoria sa o 14.00 h. Väčšina výsledkov by mala byť podľa odhadov známa do sobotňajšieho večera, vyplýva z informácií spravodajského kanála verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

 

O post prezidenta sa uchádza okrem Zemana a Drahoša sedem ďalších kandidátov. Ak nikto z nich nezíska nadpolovičný počet hlasov, dvaja najsilnejší kandidáti zabojujú o post hlavy štátu 26. a 27. januára v druhom kole.

 

Piatkový úvodný deň druhej priamej voľby prezidenta v histórii Česka sprevádzal značný záujem voličov. Účasť podľa odhadov členov volebných komisií mohla už v prvých hodinách dosiahnuť v závislosti od lokality 20-25 percent.

 

Priebeh volieb poznačil popoludňajší incident z 13. pražského obvodu, kde polonahá aktivistka feministického hnutia Femen, Ukrajinka Anželina Diašová, na prvý raz zabránila odvoliť úradujúcemu prezidentovi Milošovi Zemanovi, ktorému sa postavila do cesty s nápisom Zeman - Putin's slut (Zeman - Putinova fľandra) na hrudi. Ochranka zasiahla, ženu zadržali a prezidentovi po krátkom čase umožnili vhodiť hlas do urny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies