V Bulharsku dosiahli kompromis, ktorý otvorí cestu reforme justície

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 07:08 • 2 min
V Bulharsku dosiahli kompromis, ktorý otvorí cestu reforme justície

SOFIA - Nečakanú kompromisnú dohodu v spore o reformu bulharskej justície sa podarilo dnes dosiahnuť šiestim z ôsmich v parlamente zastúpených strán. Znamená to, že bulharskí poslanci budú môcť už v piatok v prvom čítaní rozhodnúť hlasovaním o novom návrhu ústavných zmien, informovala tlačová agentúra APA.

slovakia

left justify in out

Radan Kanev, líder koaličného Reformného bloku, o ktorého návrh sa opiera nový kompromis, vyjadril nádej, že ho v piatok podporí 180 poslancov, čo by znamenalo potrebnú dvojtretinovú väčšinu v 240-člennom zákonodarnom zbore.


Ešte pred dosiahnutím dohody hrozil Kanev predčasnými voľbami v krajine konštatujúc, že ak sa nepodarí dosiahnuť kompromis, potom parlament s ôsmimi subjektmi zrejme vyčerpal svoje možnosti.


Najvyššia justičná rada by sa v rámci reformy, požadovanej Európskou úniou už niekoľko rokov, mala rozdeliť na dve komory, ktorých členovia by sa volili v priamej voľbe. Navyše by sa mali rozšíriť právomoci kontrolného grémia Najvyššej justičnej rady vrátane možnosti preskúmať prípadný stret záujmov.


Bulharský premiér Bojko Borisov, ktorý od začiatku týždňa viedol rokovania na parlamentnej pôde, sa dnes za dosiahnutú dohodu zúčastneným poďakoval a súčasne vyjadril všetkým frakciám vďaku za ich politickú vôľu a ochotu na kompromis. Bulharsko vysiela tým do Bruselu signál, že politické strany dokážu svoje záujmy podriadiť stabilite krajiny, naznačil.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies