V Británii objavili viac než storočný príbeh spisovateľky Beatrix Potter

NETKY.SK • 27 Január 2016, 12:54 • 2 min
V Británii objavili viac než storočný príbeh spisovateľky Beatrix Potter

LONDÝN - Viac než storočný príbeh anglickej autorky a ilustrátorky Beatrix Potter s názvom The Tale of Kitty-in-Boots, ktorý v roku 2015 objavila vydavateľka Jo Hanks, plánujú publikovať už v septembri.

slovakia

left justify in out

Na dosiaľ neznáme dielo Hanks natrafila náhodne, v Potterovej biografii zo sedemdesiatych rokov. Autorka sa o ňom zmienila v liste pre jej vtedajšieho vydavateľa. Novonájdená rozprávka o čiernej mačke je podľa nálezkyne výnimočná najmä preto, že sa v nej objavili aj hrdinovia iných Potterovej diel, ako napríklad zajačik Peter z jej najznámejšej rozprávky The Tale of Peter Rabbit.

 

Populárna spisovateľka ho napísala v roku 1914 a ako uviedla Hanks, plánovala ho tiež vydať. Nepodarilo sa jej to najmä pre začiatok 1. svetovej vojny, manželstvo a chorobu. Okrem spomínaného príbehu Hanks natrafila na ďalšie dva rukopisy a ilustráciu mačky, o ktorú sa postarala samotná autorka. Neznáme diela i kresba sa nachádzali v detských školských zošitoch, ktoré objavila v archíve londýnskeho múzea Victoria and Albert.


Ilustrovania príbehu sa ujal Angličan Quentin Blake, ktorý je známy najmä vďaka tvorbe ilustrácií k dielam spisovateľa Roalda Dahla, akým je napríklad rozprávka Jurov zázračný liek. Ako uviedla Hanks, ilustrovanie vyše storočného rukopisu tak obľúbenej autorky je výzvou, no Blakeov humor, energia a rebélia je v súlade s výtvarným cítením samotnej Potter.

 

"Mám čudný pocit, že to na mňa čakalo," vyjadril sa Blake, pre ktorého je dielo zaujímavé najmä preto, že ho svetoznáma spisovateľka sama neilustrovala, s výnimkou jedného obrázku. Vydavateľstvo Frederick Warne & Co, ktoré Potterovej diela publikovalo už počas jej života, plánuje príbeh vydať v septembri. Od roku 1983 spadá pod vydavateľskú spoločnosť Penguin Random House.


Anglická spisovateľka, ilustrátorka a vedkyňa Helen Beatrix Potter napísala okolo 30 kníh, z ktorých 24 bolo určených deťom. Preslávila sa najmä spomínaným príbehom The Tale of Peter Rabbit, ktorý publikovala v roku 1902. Odvtedy sa z neho predalo okolo 45 miliónov výtlačkov. Keďže vyrastala v privilegovanej rodine a bola často izolovaná od ostatných detí, rodičia jej dopriali mnoho domácich zvierat. Práve tie sa napokon stali hlavnými hrdinami jej príbehov pre deti.

 

Okrem rozprávky o králikovi Petrovi napísala tiež The Tale of Squirrel Nutkin (1903), The Tale of Two Bad Mice (1904), The Tale of Tom Kitten (1907), The Tale of Mr. Tod (1912), The Tale of Johnny Town-Mouse (1918) či The Tale of Little Pig Robinson (1930). Publikácie Beatrix Potter boli preložené do viacerých svetových jazykov, pričom každoročne sa celosvetovo predá okolo dvoch miliónov výtlačkov jej kníh. Okrem knižných vydaní sa jej diela dočkali tiež filmového a animovaného spracovania, hudobnej podoby či baletného prevedenia. Potter zomrela 22. decembra 1943 vo veku 77 rokov v dôsledku pneumónie a ochorenia srdca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies