Časovaná bomba - Ruská pohraničná stráž monitoruje zhoršenie situácie v Afganistane

NETKY.SK • 5 Júl 2021, 13:25 • 2 min
Časovaná bomba - Ruská pohraničná stráž monitoruje zhoršenie situácie v Afganistane

MOSKVA – Ruská armáda a pohraničná stráž budú monitorovať zhoršujúcu sa situáciu v pohraničných oblastiach Afganistanu a prijímať príslušné rozhodnutia. Oznámil to v pondelok tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Rusko zatiaľ nediskutuje s afganskými orgánmi o zavedení vojenského kontingentu do krajiny na pozadí zhoršenia situácie v pohraničných oblastiach, dodal Peskov.

 

img

 

V pondelok tlačové stredisko Pohraničných vojsk Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť Tadžikistanu informovalo, že po bojoch s prívržencami radikálneho hnutia Taliban sa viac ako tisíc vojakov Afganistanu stiahlo na územie republiky. Za posledné dva týždne sa už vyskytlo niekoľko prípadov núteného presunu afganských vojsk na tadžické územie.

 

Prečítajte si tiež: V Afganistane už nie sú žiadni nemeckí vojaci, všetky jednotky sa vracajú do Európy

 

img

 

Generálny tajomník CSTO Stanislav Zas už skôr uviedol, že situácia v severných oblastiach Afganistanu sa zhoršuje a spôsobuje organizácii vážne znepokojenie. Podľa jeho slov je potrebné poskytnúť Tadžikistanu pomoc pri zaisťovaní bezpečnosti južných hraníc. Rada parlamentného zhromaždenia CSTO 1. júla prijala vyhlásenie o znepokojení nad situáciou v Afganistane a vyzvala všetky politické sily v krajine, aby pokročili v mierovom procese.

 

V Rusku porovnali históriu v Afganistane so sýrskou kampaňou, kde by sa v prípade porážky vládnych síl väčšina ozbrojencov presunula smerom k ruským hraniciam.

 

Prečítajte si: Letecká základňa Bagram v Afganistane už nie je pod správou USA

 

USA a ich spojenci začali sťahovať vojenský kontingent z Afganistanu 1. mája, predtým tam boli jednotky presne dvadsať rokov. Krajinu už opustili divízie z Nemecka, Talianska, Českej republiky, Austrálie. Posledný zahraničný vojak musí opustiť republiku 11. septembra, ku dvadsiatemu výročiu teroristických útokov v New Yorku. Ako predpokladali mnohí odborníci, Afganistan okamžite „vybuchol“. Boje sa rozpútali takmer po celej krajine. Vládne sily už neskrývajú, že nedokážu zvládnuť nátlak radikálov.

 

img

 

Podľa posledných údajov Taliban obsadil v krátkom čase asi 60 okresov, zatiaľ čo vo väčšine prípadov, aj bez vážnejších potýčok, no demoralizované vládne jednotky jednoducho utekajú pred postupujúcimi militantmi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Epidemická situácia v Rusku sa zhoršuje. Počet obetí ochorenia Covid-19 rapídne pribúda

 

Treba pripomenúť, že mierové rokovania medzi afganskou vládou a Talibanom sa začali v hlavnom meste Kataru ešte 12. septembra 2020, zatiaľ však neprišli ku konštruktívnym záverom. Úrady sú nútené využiť sily národnej obrany a bezpečnosti pri protiteroristických operáciách prakticky na celom území krajiny.

 

 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona