V Bratislave vydražia aj unikátny dvojdukát

NETKY.SK • 16 Október 2012, 12:02 • 2 min
V Bratislave vydražia aj unikátny dvojdukát

V Bratislave vydražia aj unikátny dvojdukát - Zaujímavosti Takmer 350-ročný dvojdukát z roku 1664 bude vyvolávaný za 25. 000 eur.

slovakia

left justify in out

img

Takmer 350-ročný dvojdukát z roku 1664 bude vyvolávaný za 25.000 eur. Najhodnotnejšou bankovkou bude päťstokorunáčka Československej republiky z roku 1923 z dielne Alfonsa Muchu.

Unikátny kremnický dvojdukát panovníka Leopolda I. z roku 1664 budú dražiť na aukcii v Bratislave. Vyvolávacia cena vzácnej mince je 25.000 eur a bude jedným z hlavných lákadiel na tretej medzinárodnej aukcii, ktorá sa uskutoční 20. októbra v hlavnom meste.

"Z tohto roku sa minca panovníka doteraz nikdy neobjavila. Ide preto o unikát, navyše vo veľmi dobrom stave. Nájsť medzi zberateľmi vôbec niekoho, kto mal akýkoľvek kremnický dvojdukát Leopolda v živote v rukách, je veľmi ťažké," opísal organizátor aukcie Elizej Macho.

Najvzácnejšou bankovkou, ktorá sa na aukcii objaví, bude päťstokorunová štátovka z obdobia Československej republiky vytlačená v roku 1923 v New Yorku. Pre obrázok legionára, ktorý pochádza z dielne Alfonsa Muchu, sa bankovka prezýva aj "hnedý legionár". Jej vyvolávacia cena je 5000 eur.

"Verejný život bol v tomto období poznamenaný nadšením a národnou hrdosťou. Všetci, ktorí niečo znamenali, sa pre novovzniknutý štát snažili urobiť maximum. Pravdepodobne to bol dôvod, prečo sa autorom niektorých bankoviek stal tento svetoznámy maliar," dodal Macho.

Do aukcie putuje aj vzácna sada šiestich mincí v pôvodnej prvorepublikovej etue. Takýchto kompletných sád bolo vyrobených len pár kusov, väčšina týchto mincí sa predávala jednotlivo. Vyvolávacia cena sady je 15.000 eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies