V Bratislave sa začala ekonomická verzia Globsecu, prišli poprední finančníci EÚ

NETKY.SK • 4 November 2015, 11:28 • 2 min
V Bratislave sa začala ekonomická verzia Globsecu, prišli poprední finančníci EÚ

BRATISLAVA – V Bratislave sa dnes začala trojdňová diskusia o energetickej únii, inováciách, eurozóne, ale aj migračnej kríze a úlohe Európskej únie pri jej riešení a britskom referende.

slovakia

left justify in out

Tatra Summit, ktorý je ekonomickou verziou bezpečnostnej konferencie Globsec, bude do piatku hostiť množstvo diskutujúcich.

 

Dnešné panely sú venované hlavne migrácii a s ňou spojenými témami bezpečnosti, solidarity a situácii na schengenských hraniciach Európskej únie. Únia však má pred sebou aj stále nevyriešené problémy týkajúce sa krízy eurozóny, energetickej bezpečnosti, rastúcej nedôvery občanov voči jej inštitúciám či nárastu nacionalistických tendencií.

 

Na programe sú tiež priority predsedníckeho Tria v Európskej únii. To spoločne so Slovenskom tvorí Holandsko a Malta. Holandsko odštartuje svoju predsednícku pozíciu začiatkom budúceho roka, nasleduje Slovensko a po prvom polroku 2017 ju ukončí Malta.

 

Štátny minister Veľkej Británie pre európske záležitosti David Lidington odprezentuje britské návrhy na reformu únie a proces príprav referenda za zotrvanie jeho krajiny v EÚ.

 

Jednou z ústredných tém Tatra Summitu bude prehlbovanie integrácie a inštitucionálne dobudovanie eurozóny. O nej budú počas troch dní diskutovať prezident Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, vice-prezident Európskej komisie Valdis Dombrovkis, ako aj ministri financií Rakúska, Slovenska a Malty.

 

Súčasťou konferencie bude Investičné fórum, ktoré sa bude zaoberať výzvami spojenými s investíciami do reálnej ekonomiky, ako aj problematikou inovácií. Predmetom diskusií bude tiež podpora startupov.

 

O energetickej únii, plynovode Nord Stream 2 či energetickej efektívnosti bude hovoriť podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

 

Na konferencii okrem iných vystúpia prezident SR Andrej Kiska, minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, minister hospodárstva Vazil Hudák, minister financií Peter Kažimír či prezident Európskej investičnej banky Werner Hoyer. Tatra Summit je pôdou, na ktorej majú možnosť v diskusiách konfrontovať sa ministri financií, hospodárstva, zahraničných vecí, centrálni bankári, európski komisári a vysoko postavení predstavitelia Európskej komisie a Európskej rady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies