V Bratislave sa dnes začína Európsky summit regiónov a miest

NETKY.SK • 8 Júl 2016, 10:29 • 2 min
V Bratislave sa dnes začína Európsky summit regiónov a miest

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes začína 7. Európsky summit regiónov a miest. Trvať bude do soboty 9. júla a všetky rokovania sa uskutočnia v Slovenskom národnom divadle.

slovakia

left justify in out

Hlavnými témami budú budúcnosť kohéznej politiky, doprava, systém čerpania fondov, tiež inovácie a digitálna agenda i audity. Organizátormi sú Európsky výbor regiónov v spolupráci s Hlavným mestom SR Bratislavou a Bratislavským samosprávnym krajom (BSK). Summit je súčasťou predsedníctva SR v Rade Európskej únie, ktoré sa začalo minulý týždeň, a zúčastnia sa na ňom starostovia, primátori a zástupcovia regiónov. Logom summitu je bratislavské UFO nad Dunajom. Pri tvorbe inšpiroval jeho autora, študenta Jakuba Mikulu Most SNP v Bratislave, a to ako symbol spájania brehov rieky, ľudí a krajiny.


Ako na predstavení summitu v apríli povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, prioritami Bratislavy na tomto summite sú investície, dotácie do Bratislavy, inovácie, ktoré zlepšujú život v meste, a aj spájanie miest a regiónov. Predseda Európskeho výboru regiónov Markku Markkula podotkol, že na summite treba s veľkým nasadením riešiť krízu s utečencami. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman, spolu s podpredsedom Európskej komisie Marošom Šefčovičom sa na podujatí predstaví aj ekonóm Jeremy Rifkin so svojím konceptom udržateľného rozvoja pre európske mestá a regióny. Podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen, zodpovedný za pracovné miesta, rast, konkurencieschopnosť a investície, bude vo svojom príspevku prezentovať koncepciu investičného plánu pre Európu. Komisárka pre mobilitu a transport Violeta Bulc bude diskutovať o kľúčových projektoch, ktoré majú pomôcť k čo najefektívnejšiemu dopravnému prepojeniu častí Európskej únie. Ďalšími rečníkmi budú Markku Markkula, podpredseda Európskej investičnej banky Lászlo Baranay i poslankyňa Európskeho parlamentu Iskra Mihaylova.


Súčasťou summitu sú aj kultúrne a spoločenské akcie. V bratislavskej Starej tržnici sa dnes uskutoční podujatie Pohyb.Inovácie.Spojenia, na ktorom sa návštevníci môžu zoznámiť s víziou dopravy 21. storočia, pozrieť si model prvej slovenskej družice i kuriozity zo zbierok bratislavského Múzea dopravy. Na podujatí tiež odprezentujú riešenia zaobchádzania s odpadom a priblížia aj 130-ročnú históriu zásobovania Bratislavy pitnou vodou. Ivo Nesrovnal v stredu pred novinármi pripomenul, že programom chcú ľuďom predstaviť dopravné inovácie aj vesmírne technológie. Dnes o 18:00 bude diskusia s názvom Od inovatívnych riešení k inteligentným mestám.


Kultúrne podujatia sa budú konať aj na Námestí M. R. Štefánika pred Slovenským národným divadlom. Vystúpenia študentov umeleckých škôl, diskusia o vode, tanec, divadlo i prezentácia slovenských regiónov bude súčasťou DANUBE UP 2016. Program sa začína dnes o 15:00 a potrvá do 22:00, v sobotu sa začne o 9:00 a trvať bude do 14:00. DANUBE UP 2016 odštartuje odborno-inovačný program - diskusia s názvom Voda ako strategická surovina. Nasledovať bude prezentácia cestovného ruchu regiónov od Čierneho lesa po Čierne more. V kultúrnom programe o 19:00 vystúpia študenti umeleckých škôl a konzervatórií. Po nich budú tanečné vystúpenie, choreografia na tému Voda/Rieka i módna prehliadka. O 21:00 vystúpi Visegrád Jazz Orchestra. Prvý deň spoločenského podujatia ukončí laserová show na tému Význam vody pre ľudstvo. Na sobotu pripravili organizátori zábavno-náučný program pre deti. O 9:30 pre najmenších pripravujú rozprávkový príbeh o slávnom vynálezcovi a jeho prevratných vynálezoch v podaní Detského divadielka Zanzara. O 14:00 vystúpia so svojím programom Divadlo Fyziky Brno i Vedecký brloh z Košíc. Na nábreží Dunaja postaví svoje stánky vyše 40 organizácií zo 14 krajín, prezentovať budú turistické miesta vo svojich regiónoch.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies