Štátny tajomník Rastislav Chovanec: Slovensko pokračuje v prehlbovaní vzťahov a spolupráce s Kazachstanom

NETKY.SK • 13 December 2023, 10:30 • 2 min
Štátny tajomník Rastislav Chovanec: Slovensko pokračuje v prehlbovaní vzťahov a spolupráce s Kazachstanom

BRATISLAVA - V Bratislave sa uskutočnilo ďalšie kolo ekonomicko-diplomatických konzultácií s Kazachstanom. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Rastislav Chovanec a námestník ministra zahraničných vecí Kazachstanu Roman Vasilenko v pondelok 11. decembra 2023 prerokovali široký okruh otázok bilaterálnych vzťahov s dôrazom na obchodno-ekonomickú spoluprácu. Na doterajšie partnerstvo a ďalšie možnosti spolupráce nadviaže podnikateľská misia do Kazachstanu, ktorú plánuje slovenská strana uskutočniť v priebehu budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Kazachstan patrí podľa podnikateľských zväzov a obchodných komôr medzi popredné regióny záujmu. „Slovenská republika chce s Kazachstanom prehĺbiť vzťahy a začať intenzívnejšiu kooperáciu. Výrazný potenciál vidíme hlavne v oblasti obranného priemyslu a moderných technológií," potvrdil Rastislav Chovanec.

Štátny tajomník R. Chovanec zároveň spoločne s námestníkom ministra R. Vasilenkom vyjadrili podporu vzájomným kandidatúram do medzinárodných inštitúcií a tiež Organizácie spojených národov.

Slovenský export do Kazachstanu dosiahol za prvých deväť mesiacov tohto roku úroveň 72,7 miliónov eur, hlavnou vývoznou položkou boli osobné automobily a ich súčiastky. V Kazachstane navyše úspešne pôsobia tri desiatky spoločností so slovenskou účasťou. Oba štáty sú pripravené rozšíriť spoluprácu do ďalších oblastí.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies