Pasca s názvom štandard krásy: Prečo nás sociálne siete nútia rozmýšľať nad dokonalosťou a ako z toho von?

NETKY.SK • 31 Október 2023, 22:55 • 2 min
Pasca s názvom štandard krásy: Prečo nás sociálne siete nútia rozmýšľať nad dokonalosťou a ako z toho von?

Normy krásy stáli Američanov v roku 2019 viac ako 300 miliárd dolárov, podľa správy Dove „The Real Cost of Beauty Ideals“. Toto číslo zahŕňa náklady na ošetrenie, ako je bielenie pokožky a chemické vyrovnávanie vlasov. Prevalencia nespokojnosti s telom v USA sa odhaduje na vyššiu ako prevalencia fajčenia.

slovakia

left justify in out

Štandardy a trendy toxickej krásy sú v kozmetickom priemysle dlhodobým problémom. Tlak na dodržiavanie nerealistických štandardov viedol ku kultúre zahanbovania tela, nízkeho sebavedomia a dokonca k problémom duševného zdravia.

Kozmetický priemysel bol kritizovaný za presadzovanie týchto toxických noriem, ktoré sú často nedosiahnuteľné a škodlivé pre zdravie jednotlivca.

Ilúzia dokonalosti 

Jedným z najvýznamnejších štandardov toxickej krásy je myšlienka „dokonalého“ tela. Médiá často vykresľujú štíhle, tónované telo ako ideál, čo mnohých ľudí vedie k nezdravému správaniu, ako sú extrémne diéty, nadmerné cvičenie a dokonca aj poruchy príjmu potravy.
Táto norma je nielen nereálna, ale aj nebezpečná, pretože môže viesť k podvýžive, hormonálnej nerovnováhe a iným zdravotným problémom.

Škodlivé ideály krásy majú každý rok za následok astronomické náklady pre ekonomiku a spoločnosť USA. V roku 2019 stoja škodlivé ideály krásy:
305 miliárd dolárov z dôvodu nespokojnosti s telom  (definované ako vážny a pretrvávajúci negatívny postoj k vlastnému fyzickému vzhľadu)

Náklady na škodlivé normy krásy

Normy krásy stáli Američanov v roku 2019 viac ako 300 miliárd dolárov, podľa správy Dove „The Real Cost of Beauty Ideals“.
Toto číslo zahŕňa náklady na ošetrenie, ako je bielenie pokožky a chemické vyrovnávanie vlasov.

Ideály nezdravej krásy, ako sú definované v správe, sú normy krásy, ktoré sú nereálne.
Zvyčajne odrážajú iba štandardy bielej a chýba im rozmanitosť veľkostí, veku, odtieňov pleti, typov vlasov a tvarov tela.

Finančné náklady na nespokojnosť s telom mohli pri 84 miliardách dolárov pokryť celý akademický rok školné, poplatky, ubytovanie a stravu pre 2,9 milióna vysokoškolských študentov v Amerike.

Ľudia, ktorí zažili diskrimináciu na základe vzhľadu, znášali ťažkosti ako: 

Diskriminácia na základe hmotnosti (34 miliónov dolárov)

Diskriminácia na základe odtieňa pleti (27 miliónov dolárov) 

Diskriminácia vzhľadu vlasov (5 miliónov dolárov)

 

Prevalencia nespokojnosti s telom v USA sa odhaduje na vyššiu ako prevalencia fajčenia.

Poďme si pozrieť čo nám ponúka Instagram ako "ideálnu ženu":

Mladá tvár v tvare srdca

Malý gombíkový nos so zahnutou špičkou

Plné a hlavne výrazné pery

Plné, ale dobre upravené obočie

Tvar mačacích očí

Výrazná, dopredu smerujúca brada a pekná čeľusť

Vysoké lícne kosti

Dlhé, husté a definované mihalnice

Opálená bezchybná pokožka

Veľké a pevné poprsie a zadok

Úzky pás

Dlhé, lesklé vlasy

Nikdy sa neopakujúci outfit a vždy bezchybný makeup

Plastické operácie navždy v kurze

Kardashianky sú známe tým, že idú pod nôž aby dosiahli svoj "prirodzený" vzhľad, pričompopierajú, že podstúpili kozmetické procedúry, čím ďalej zvyšujú štandardy krásy pre ženy.

Kylie Jenner podstúpila v tínedžerskom veku procedúru na zväčšenie pier, ktorá rozbila internet a stala sa priekopníčkou tváre Instagramu. Podarilo sa jej uviesť na trh a vytvoriť líniu produktov na pery tak úspešne, že ju povýšila do statusu „ self-made “ multimilionárky. 

 

Nekonečná honba za krásou

Väčšina spoločnosti si prezerá tieto bezchybne pózované a upravené obrázky modeliek na Instagrame. Po bombardovaní týmito obrázkami krásnych žien online ľudia podvedome zvýšia a izolujú štandard toho, čo znamená byť ženský a atraktívny. 

Zatiaľ čo heterosexuálni muži si tieto influencerky pozerajú pre svoje vlastné potešenie, keďže ich pravdepodobne priťahuje telesnosť modeliek, ženy a prezentujúci ľudia si tieto modely takmer vždy prezerajú preinšpiráciu v honbe za svojou krásou, ktorá potom sa zmení na kritické sebapodceňovanie

Ako z kolobehu porovnávania von?

Prestaňte sledovať všetkých ľudí, s ktorými sa porovnávate. Ak sa vám zrušenie sledovania nezdá správne, stlačte tlačidlo Mute.

Aplikácie sociálnych médií ako Instagram a Facebook boli doslova vytvorené tak, aby boli návykové a podporovali porovnávanie. V skutočnosti Justin Rosenstein, inžinier, ktorý vytvoril tlačidlo „Páči sa mi to“ na Facebooku (ktoré teraz opisuje ako „jasné pocity pseudo-potešenia“), cíti potrebu obmedziť používanie sociálnych médií.

Niekedy je najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred potenciálne škodlivými účinkami sociálnych médií na duševné zdravie, používať ich menej alebo ich prestať používať všetky spolu. Nikto vás nenúti byť na sociálnych sieťach a vaši skutoční priatelia sa s vami spoja inými spôsobmi (telefonáty, SMS, osobne atď.).

Pomáha pozrieť si aj ideály krásy okolo sveta, keďže v iných kultúrach sú ideály iné. Každý sa stotožní s určitým typom a bude sa tým cítiť, že patrí do určitej skupiny.

Ak ste plnšej postavy alebo inej farby pleti, pomáha sledovať ambasádorky, ktoré sa zameriavajú na svoj štýl a svoju osobnú krásu.

Koniec koncov, prečo by ste chceli byť presne ako niekto iný? Keď si vytvoríte zdravší vzťah so sociálnymi médiami, využite čas navyše na to, aby ste sa milovali takí, akí ste. Prestaňte hľadať mágiu mimo seba – ste to vy.

Zdroje:

https://guardian.ng/life/life-features/challenges-of-toxic-beauty-standards-on-mental-health/

https://www.prnewswire.com/news-releases/toxic-beauty-standards-are-causing-a-public-health-crisis-that-cost-the-us-economy-more-than-501-billion-annually-new-dove-study-finds-301640089.html

https://www.michigandaily.com/michigan-in-color/the-instagram-face-and-its-implications/#google_vignette

https://www.michigandaily.com/michigan-in-color/the-instagram-face-and-its-implications/

https://www.heartsempowerment.com/single-post/how-to-stop-comparing-yourself-to-people-on-social-media

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies