V Banskej Bystrici vypukla epidémia salmonelózy po konzumácii zemiakového šalátu

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 15:27 • 2 min
V Banskej Bystrici vypukla epidémia salmonelózy po konzumácii zemiakového šalátu

BANSKÁ BYSTRICA – Trinásť ľudí ochorelo po konzumácii doma pripravovaného zemiakového šalátu s majonézou z domácich vajec na rodinnej oslave v jednej z obcí v okrese Banská Bystrica.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová epidémiu salmonelózy zaznamenal úrad v 13. kalendárnom týždni.

U štyroch pacientov bola potvrdená Salmonella enteritidis zo stolice, pričom dvaja pacienti boli hospitalizovaní v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. U jednej pacientky bolo potvrdené toto ochorenie aj z hemokultúry. Deväť pacientov epidemiológovia aktívne vyhľadali v ohnisku nákazy. Protiepidemické opatrenia boli zabezpečené.

RÚVZ v Rimavskej Sobote ohlásil sporadický prípad parotitídy (mumps) u päťročného dievčatka z Rimavskej Soboty. Ochorenie hlásili na základe klinickej symptomatológie. „Priebeh ochorenia si nevyžiadal hospitalizáciu. Bola odobratá jedna vzorka krvi na laboratórne vyšetrenie. Výsledky laboratórneho vyšetrenia zatiaľ nie sú k dispozícii. Dieťa bolo očkované  podľa očkovacieho kalendára,“ doplnila Tolnayová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies