V Anglicku zakážu niektoré jednorázové plasty vrátane slamiek a vatových tyčiniek

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 14:54 • 2 min
V Anglicku zakážu niektoré jednorázové plasty vrátane slamiek a vatových tyčiniek

LONDÝN - Plastové slamky a nápojové miešadlá či vatové tyčinky s plastovými stopkami budú vykázané z predaja a používania v Anglicku od budúceho apríla, potvrdila vláda.

slovakia

left justify in out

Očakáva sa, že tento krok, sa výrazne zníži množstvo používania a ďalšie vplyvy. Malo by to obmedziť používanie takmer 5 miliárd plastových slamiek, ktoré sa v súčasnosti používajú vo Veľkej Británii každý rok, spolu s 300 miliónmi plastových miešačov kávy a takmer 2 biliónmi bavlnených tyčiniek s plastovými stopkami.

 

Obrovské počty týchto položiek, najmä vatových tyčiniek, sú spláchnuté do toaliet - prieskumy nedávno našli vodné cesty v celom Spojenom kráľovstve, ktoré sa hemžia plastom, čo ohrozuje voľne žijúce živočíchy.

 

K dispozícii sú alternatívy, vrátane podávania nápojov bez slamiek alebo miešadiel, ktoré sa uprednostňujú, či použitím papierových brčiek a biologicky odbúrateľných produktov namiesto plastových miešadiel a vatových tyčiniek.

 

Jedinou výnimkou z nového pravidla budú ľudia s lekárskou potrebou alebo zdravotným postihnutím, pre ktorých budú na požiadanie k dispozícii plastové slamky a iné materiály.

 

EÚ sa tiež usiluje o postupné vyraďovanie plastov v rôznych formách

 

Vláda zistila, že viac ako 80% respondentov podporuje zákaz distribúcie a predaja slamiek z plastov, zatiaľ čo deväť z desiatich ľudí chce zákaz miešadiel do nápojov a podobné číslo podporuje zákaz používania bavlnených tyčiniek z plastov.

 

Registrované lekárne budú môcť predávať slamky z plastu, alebo online, ale reštaurácie, bary a iné stravovacie zariadenia nebudú môcť vystavovať plastové slamky alebo ich poskytovať automaticky.

 

Michael Gove, tajomník pre životné prostredie, povedal: "Na riešenie problematiky plastického znečistenia sú potrebné naliehavé a rozhodné kroky. Tieto položky sa často používajú len niekoľko minút, ale na to, aby sa rozpadli, to trvá stovky rokov."

 

img

 

Kampane privítali vládny krok. Hugo Tagholm, výkonný riaditeľ spoločnosti Surfers Against Sewage, ktorý bojuje proti znečisteniu plastom, povedal: "Zastavenie výroby a distribúcie týchto jednorázových plastových "hrozieb" zabráni znečisťovať pláže na celom svete. Je to naozaj pozitívny a odvážny krok správnym smerom proti plastovému znečisteniu."

 

Avšak položky, u ktorých sa predpokladá, že budú zakázané, boli len časťou plastového problému, uviedla Emma Priestlandová, z kampane Friends of the Earth. "Tieto tri položky sú len zlomkom jednorazových nástrah, ktoré sa používajú na malé množstvo času pred znečistením životného prostredia po celé stáročia," dodala.

 

"V konečnom dôsledku potrebujeme výrobcov, aby prevzali zodpovednosť za znečistenie plastom spôsobené všetkými ich výrobkami, či už ide o tašky, balóny, balíčky, kontajnery alebo iné. Preto sa snažíme o legislatívu, ktorá by obmedzila zbytočné plasty."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies