Spoločnosť Elona Muska vybuduje vyše stokilometrový systém tunelov pod Las Vegas

NETKY.SK • 10 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Spoločnosť Elona Muska vybuduje vyše stokilometrový systém tunelov pod Las Vegas

LAS VEGAS - The Boring Company, spoločnosť Elona Muska, rozširuje svoje plány na sieť tunelov pod Las Vegas. Zväčšiť by sa mal o 47 kilometrov a zvýši sa aj počet staníc o 18 na dokopy 69.

slovakia

left justify in out

Elon Musk je známy predovšetkým ako šéf automobilky Tesla a vesmírnej spoločnosti SpaceX, prípadne neslávne známy ako nový majiteľ sociálnej siete Twitter, ktorá sa pod jeho vedením potáca od jedného problému k druhému. Stojí však aj za o niečo menej známou The Boring Company (TBC), ktorá sa zaoberá razením tunelov.

 

Jedným z jej pilotných projektov je budovanie tunelovej siete pre elektromobily Tesla pod známym mestom hriechu a hazardu – Las Vegas. Aj názov siete bol odvodený od tohto sídla, nazýva sa totiž Vegas Loop. Jeho výstavba sa začala už v roku 2016, ale v prvej fáze šlo iba o tunel dlhý asi 2,7 kilometra s troma stanicami. To sa takmer nezmenilo dodnes, keďže Vegas Loop má zatiaľ iba 3,2 kilometra a päť zastávok v okolí kongresového centra.

 

 

The Boring Company pôvodne plánovala rozšíriť tento dopravný systém na bezmála 47 kilometrov a 51 staníc, neskôr dokonca avizovala, že bude dokonca ešte dlhší. Teraz spoločnosť získala ďalšie povolenie rozšíriť sieť tunelov o nových 40 kilometrov, čím jej celková dĺžka dosiahne necelých 105 kilometrov. Zvýši sa aj počet staníc o 18 na dokopy 69. Sieť má okrem iného pokryť medzinárodné letisko Harryho Reida, štadión Allegiant, centrum Las Vegas a ďalšie oblasti. Výstavba tunelov by sa mohla začať ešte v tomto roku a plne ju bude hradiť TBC. Výstavba je plánovaná do februára 2024

 

img

Fotografia na Muskovom Twitteri, ku ktorej zatiaľ napísal len: ,,Coming soon."

 

V tuneloch Tesla Loop jazdia už spomínané elektromobily Tesla, riadené profesionálnymi vodičmi. Rýchlosť zatiaľ dosahuje len 50 až 60 km/h, ale v budúcnosti by sa mala zvýšiť. Spoločnosť TBC zároveň uviedla, že aktuálne prekročila hranicu jedného milióna celkového počtu cestujúcich a že maximálny počet cestujúcich v jeden deň bol viac ako 32 000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies