Zadržaných funkionárov NAKA, v súvislosti s lustráciami Kuciaka dnes prepustili

NETKY.SK • 27 September 2019, 14:16 • 2 min
Zadržaných funkionárov NAKA, v súvislosti s lustráciami Kuciaka dnes prepustili

BRATISLAVA - Bývalý šéf Finančnej spravodajskej jednotky NAKA Pavol Vorobjov opustil dnes krátko popoludní budovu Úradu inšpekčnej služby v Bratislave. Podľa informácií, ktoré TV JOJ potvrdili viaceré zdroje, Vorobjov strávil noc v policajnej cele. Z budovy inšpekčnej služby odišiel bez policajného sprievodu.

slovakia

left justify in out

Na slobode sú tak už všetci traja policajní funkcionári, ktorých zadržala inšpekčná služba MV SR vo štvrtok. Včera popoludní prepustili zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milana Mihálika a policajta z odboru podpory riadenia Michala Zubčáka.

Vorobjov pri odchode novinárom nechcel odpovedať na otázky. Na otázku, či je obvinený, odpovedal nie. „Nebudem sa vyjadrovať, dobre?" dodal Pavol Vorobjov. Niekdajšieho šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA zadržala policajná inšpekcia vo štvrtok ráno. Dôvodom boli aj lustrácie novinárov. Zadržali ho spolu s analytikom Michalom Zubčákom a zástupcom riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Milan Mihálikom. „V súvislosti s vyšetrovaním takzvaných lustrácií dnes príslušníci Úradu inšpekčnej služby zadržali 3 osoby. V súčasnosti vykonáva vyšetrovateľ úradu všetky potrebné procesné úkony. Vzhľadom na túto skutočnosť a s cieľom zabrániť zmareniu prebiehajúceho vyšetrovania, nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne ďalšie informácie," uviedla pre TV JOJ vo štvrtok hovorkyňa ministerstva vnútra Silvia Kerátová.

 

img

Samotný Pavol Vorobjov už k lustráciám pred vyšetrovateľmi vypovedal minulý rok. Aj pre dôvody lustrácie novinára Jána Kuciaka, ktorého zavraždili. Najprv tvrdil, že na pokyn svojho vtedajšieho nadriadeného, ktorým bol Tibor Gašpar. Neskôr výpoveď ale zmenil. Gašpar už v minulosti pre TV JOJ uviedol, že Vorobjov mu sám povedal, prečo a koľkých novinárov lustroval údajne už v závere roka 2017. „Predpokladám, keďže to malo byť na základe dožiadania vyšetrovateľa, že išlo o zákonnú lustráciu," uviedol vo februári Gašpar.

 

img


Podľa zistení TV JOJ majú mať vyšetrovatelia inšpekcie v rukách práve nim spísaný úradný záznam s jeho vlastným podpisom, v ktorom údajne vypovedal, že lustrácie išli na pokyn policajného prezidenta. „K dnešným úkonom polície, respektíve k ich opodstatnenosti, sa neviem vyjadriť, nakoľko nemám informácie z vyšetrovania tohto prípadu. Z dnes medializovaných informácií som sa však dozvedel, že policajt Vorobjov mal v konaní zmeniť výpoveď a potvrdiť tak moje stanovisko zo začiatku roka, že žiadny pokyn na lustráciu som mu nedal," uviedol Gašpar na margo včerajšieho zásahu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona