Do národných parkov pribudlo 12 zberných nádob na zálohované obaly

NETKY.SK • 22 August 2023, 20:00 • 2 min
Do národných parkov pribudlo 12  zberných nádob na zálohované obaly

Bratislava-Nádoby na zálohované obaly umiestnili na najfrekventovanejšie miesta vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, Pieninách, Poloninách, Slovenskom raji, Slovenskom krase a Veľkej Fatre

slovakia

left justify in out

V našich národných parkoch je odteraz nainštalovaných dvanásť zberných nádob. Ich naplnením pomôžu návštevníci práve danej prírodnej oblasti. Prázdne obaly nemusia turisti vláčiť domov, ale ich vhodením do zbernej nádoby môžu pomôcť k dobrej veci. Financie kompetentní použijú na obnovu národných parkov.

 

V národných parkoch pribudlo 12 nových zberných nádob na zálohované fľaše a plechovky. Odovzdaním obalu do takejto nádoby sa návštevníci vzdajú nároku na 0,15-centovú zálohu a venujú ho tak národnému parku, v ktorom sa nachádzajú. TASR o tom informoval Správca zálohového systému. "Nádoby, prostredníctvom ktorých môžu návštevníci podporiť obnovu národných parkov boli nainštalované v Tatrách, Nízkych Tatrách, Pieninách, Poloninách, Slovenskom raji, Slovenskom krase a vo Veľkej Fatre," priblížil správca. Nádoby sú inštalované na miestach, ktoré identifikovali jednotlivé správy národných parkov. Pre zabezpečenie ich efektívneho využitia ich strategicky umiestnili na miestach s vysokou frekvenciou pohybu návštevníkov.

"V rámci snahy zvýšiť účasť návštevníkov, vrátane tých zo zahraničia, sa pripravuje jednoduchá informačná kampaň. Jej cieľom bude zvýšiť povedomie najmä medzi zahraničnými turistami o tom, že majú možnosť vrátiť alebo venovať svoje zálohované obaly," uviedol správca. Inštalácia nových zberných nádob je v spolupráci so správami jednotlivých národných parkov kľúčovým opatrením na zmiernenie problému voľne pohodeného odpadu. Ide zároveň o súčasť aktívnej podpory rozvoja, ochrany a udržiavania čistoty v nich.

 

"Teší nás zapojenie národných parkov do tejto iniciatívy a v neposlednom rade podpora tejto myšlienky zo strany návštevníkov. Veríme, že týmto krokom sme bližšie k čistejšiemu Slovensku," povedal riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč. Správca nechal do národných parkov vyrobiť špeciálne zberné nádoby, aby odolali prípadným útokom medveďov. Otestovali ich v bojnickej zoo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies