Európska únia dá ďalších 75 miliónov eur na repatriáciu občanov z tretích krajín

NETKY.SK • 27 Marec 2020, 14:47 • 2 min
Európska únia dá ďalších 75 miliónov eur na repatriáciu občanov z tretích krajín

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok navrhla uvoľniť z rozpočtu EÚ 75 miliónov eur na pomoc členským štátom EÚ, ktoré hľadajú spôsoby, ako dopraviť domov svojich štátnych príslušníkov z tretích krajín, v ktorých uviazli po vypuknutí pandémie koronavírusu. Komisia rovnako navrhla zvýšenie rozpočtu rezervy zdravotníckeho vybavenia rescEU.

slovakia

left justify in out

Eurokomisár zodpovedný za rozpočet EÚ Johannes Hahn v tejto súvislosti vyhlásil, že uvedené opatrenia dokazujú, že rozpočet EÚ môže byť pridanou hodnotou všade tam, kde je to najviac potrebné.

 

 

Návrat našich občanov

"Bezpečný návrat našich občanov je pre nás prioritou. V tejto neľahkej situácii robíme maximum pre to, aby sme ich čo najskôr doviezli domov. Chcem sa poďakovať členským štátom za úsilie, ktoré v tejto súvislosti vynakladajú. Naše Koordinačné centrum pre reakcie na núdzové situácie aj naďalej spolupracuje s členskými štátmi 24 hodín denne a sedem dní v týždni na tom, aby sme reagovali na ich žiadosti o prevoz občanov," opísal situáciu eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

 

Vďaka repatriačným letom, ktoré sa organizujú prostredníctvom mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany a ktoré spolufinancuje EÚ, bolo od prepuknutia pandémie späť do Európy prepravených už 2312 osôb z Číny, Japonska, USA, Maroka, Tuniska, Gruzínska, Filipín a Kapverd. V najbližších dňoch sa plánuje ďalších vyše 80 repatriačných letov.

 

EÚ v rámci svojho mechanizmu v oblasti civilnej ochrany a na základe zásady solidarity prispieva na náklady na lety, ktoré zo zahraničia späť do Únie prepravujú štátnych príslušníkov viac než jedného členského štátu.

 

80 miliónov eur

Vďaka piatkovému návrhu EK dôjde aj k zvýšeniu rozpočtu historicky prvej rezervy zdravotníckeho vybavenia (ventilátorov, ochranných rúšok a základných zdravotníckych potrieb) v rámci systému rescEU na celkovo 80 miliónov eur.

 

Komisia s cieľom zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov na tieto operácie predkladá návrh opravného rozpočtu – teda návrh na reorganizáciu časti výdavkov EÚ na daný rok v súlade s najnovšími prioritami.

 

Komisia vyzýva

V návrhu opravného rozpočtu sa počíta s nasledovnými položkami: pomoc Grécku vo výške 350 miliónov eur na riadenie migrácie (zvýšenie k pôvodnej sume núdzovej pomoci za 350 miliónov eur); 3,6 milióna eur pre Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb na posilnenie jeho schopnosti identifikovať, posudzovať a oznamovať hrozby pre ľudské zdravie vyplývajúce z prenosných ochorení, a zvýšiť odbornú kapacitu v súvislosti s koronakrízou; 100 miliónov eur na pomoc Albánsku na rekonštrukciu po zemetrasení z 26. novembra 2019; dodatočné finančné prostriedky vo výške 3,3 milióna eur pre Európsku prokuratúru (EPPO) na zvýšenie jej rozpočtu na rok 2020.

 

Komisia vyzvala spoluzákonodarcov, Európsky parlament a Radu EÚ, aby čo najrýchlejšie schválili navrhnuté rozpočtové zmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona