Svedkovia Liehovovi prosia Záborskú o pomoc. Za odmenu ju pozvú „na jedno“!

NETKY.SK • 10 September 2021, 11:51 • 2 min
Svedkovia Liehovovi prosia Záborskú o pomoc. Za odmenu ju pozvú „na jedno“!

BRATISLAVA – Predsedníčku Kresťanskej únie Annu Záborskú požiadavky pobúrili a označila ich za pogrom.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa za klub OĽaNO Anna Záborská sa chopila novej funkcie splnomocnenkyne vlády pre ochranu slobody vierovyznania v stredu (8. septembra). Neprešiel ani deň a už sa na ňu so žiadosťou o pomoc obrátili v otvorenom liste Svedkovia liehovovi.

 

Neprávosť páchaná na veriacich

Ako sa sluší a patrí, v úvode listu nechýbala gratulácia s prianím šťastia a úspechov v novej funkcii. "Vážená pani Anna Záborská, v prvom rade mi dovoľte, z celej mojej pečene zagratulovať Vám, k zvoleniu za splnomocnenkyňu pre ochranu náboženskej slobody a slobody presvedčenia. Vo funkcii Vám prajem veľa šťastia a nech mocný Liehova sprevádza vaše kroky," napísal zakladateľ Svedkov Liehovových Gabriel Žifčák, pípež a Archnalej Gabrilej v jednej osobe.

 

Hneď ďalej ju požiadal o pomoc s registráciou cirkvi"Zároveň Vás pani Záborská, ako zastupiteľ cirkvi Svedkovia Liehovovi na celom svete, prosím, o pomoc. Pomôžte zabrániť neprávosti páchanej na našich veriacich a zabojujte aj za našu náboženskú slobodu a presvedčenie. Svedkovia Liehovovi sú cirkvou naozaj početnou a na sociálnych sietiach sa k nám hlási približne 120 000 ľudí, čo podľa výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2011 znamená, že sa radíme do top 5 najväčších cirkví na Slovensku," skonštatoval pípež Svedkov Liehovových. 

 

„Žiaľ, naše práva a náboženské slobody sú stále zatláčané ako korok vo vínovej fľaši. Slovenská republika totižto uznáva len registrované cirkvi a postavila zákon tak, aby zaregistrovať novú cirkev bolo nemožné, ako vstať v sobotu ráno z postele pred deviatou," vysvetlil. 

 

"Zvolením do funkcie ste sa stali ochrankyňou slobody všetkých náboženstiev a presvedčení. Naša cirkev už chystá zber 50 000 čestných prehlásení potrebných na jej zaregistrovanie. Veríme, že nám následne budete nápomocnou pri samotnej registrácii na Ministerstve kultúry. Samozrejme, že Vás za to radi pozveme na jedno," uviedol Archnalej Gabrilej. V závere listu navrhol osobné stretnutie na 23. septembra v Bratislave, kde by prebrali ďalšie kroky. 

 

"Dlhé roky sme čakali práve na Vás pani Záborská a veríme, že nás nesklamete. S pozdravom Liehova zaplať, Anna do Vašich rúk porúčam našu nádej. Archnalej Gabrilej, pípež," upozornil pípež. 

 

Náboženská organizácia Svedkovia Liehovovi sa na sociálnych sieťach prezentuje ako skupina: „prinášajúca pravé svedectvo o jedinom a pravom zhasiteľovi smäda Liehovi Špiritovi, ktorý bol za nás vypálený a do fľaše daný. Cirkev čerpá svoje poznatky zo slov, ktoré vyslovil mocný Liehova skrze ústa netriezvych prorokov a podobnosť s učením iných náboženstiev je čisto náhodná.”

 

 

Záborská hovorí o pogrome

Reakcia zo strany Záborskej na seba nenechala dlho čakať a požiadavky Svedkov Liehovových označila za poburujúce. "Z môjho pohľadu ide o pohoršujúci status, ktorý ďaleko prekročil hranice kultúrnosti. Normálne by som na to nereagovala, ale už nemožno zostať ticho," vyjadrila sa poslankyňa a splnomocnenkyňa Anna Záborská pre Noviny PLUS TV JOJ. 

 

Dodala, že zosmiešňovaním základných ľudských práv, kam nepochybne sloboda vierovyznania a presvedčenia patria, je jedným z prvých krokov k popretiu základných ľudských práv ako celku a teda k zničeniu demokratického a právneho štátu.

 

„Možno to vyzerá na prvý pohľad zábavne, ale história nás učí, že aj pogromy sa začínali zosmiešňovaním," uviedla Záborská pre Noviny PLUS TV JOJ. 

 

 

Nominácia zdvihla zo stoličiek viacerých

Nová funkcia je naplnením programového vyhlásenia vlády, ktorá reflektuje na narastajúce porušovanie slobody myslenia, svedomia a náboženstva vo svete. V stredu o jej menovaní do funkcie rozhodla vláda. Záborská bude participovať na aktivitách medzinárodného spoločenstva cez Medzinárodnú alianciu na podporu náboženskej slobody.

 

Úlohou splnomocnenkyne bude pracovať na systémových opatreniach, ktorého výsledky majú posilniť slobody vierovyznania alebo presvedčenia a budovať osvetu na Slovensku, ako aj monitorovať aktuálnu situáciu v týchto otázkach. Pomôcť má tiež pri hľadaní riešení prenasledovaným komunitám. 

 

Reakcie na nomináciu Záborskej sú medzi politikmi rôzne. Koaliční partneri okrem strany SaS tvrdia, že je tou správnou osobou, ktorá má hájiť záujmy veriacich. Ako uviedol bratislavský župan Juraj Droba (SaS), so Záborskej nomináciou výslovne nesúhlasí. 

 

„Je to osoba, ktorá konzistentne bojuje proti právam žien, právam sexuálnych menšín a v očiach nekatolíkov je symbolom inkvizície a bigotnosti. Nemôže zastávať takúto pozíciu. Je to úder pod pás všetkým slušným veriacim i neveriacim. Človek na tomto poste by mal spájať, nie polarizovať,“ skonštatoval na Facebooku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies