Skôr než sa rozžiarila prvá vianočná hviezda, muselo sa stať niečo nemožné

NETKY.SK • 23 December 2020, 06:43 • 2 min
Skôr než sa rozžiarila prvá vianočná hviezda, muselo sa stať niečo nemožné

Kedysi za dávnych čias žila dievčina menom Mária.

slovakia

left justify in out

Na pohľad to bolo dievča pôvabné a pred Bohom malo úctivý rešpekt.


Čoskoro sa mu patrilo vydávať, taký bol vtedy obyčaj a ona, dychtivá a neskúsená, sa ho s radosťou chystala dodržať. Zasnúbená už bola, do manželstva mala vstúpiť s mužom, ktorého rodičia pomenovali Jozef. Plán sa už poskladal, všetko sa starostlivo nachystalo a zosnovalo. Potom sa však stalo čosi nevídané a neslýchané.

 

 

Návšteva
Márii
sa zjavil anjel Gabriel a zvestoval jej, že čoskoro počne a porodí dieťa. Bude to chlapec neobyčajný, volať sa má Ježiš.
Jeho úlohou bude vykúpiť všetok ľud z hriechu, on bude splnenie proroctiev a odvekých snov Izraelského národa o príchode vykupiteľa.


Či sa Mária začudovala? Och, a ešte ako!
Veď bola dosiaľ mužom nedotknutá, tak ako by sa malo uskutočniť predpovedané materstvo? Myšlienku aj vyslovila nahlas, odhalila otázku, v ktorej sa však, okrem iného, skrývala aj neochvejná oddanosť Bohu. Nech by od nej Stvoriteľ žiadal čokoľvek, už vopred bola rozhodnutá podvoliť sa a kráčať v ústrety svojmu osudu.

 

Anjel rozumel jej zmýšľaniu, a preto ju uistil, že sa vonkoncom nemá strachovať. Čo sa v nej totiž zrodí, bude počinom Ducha svätého.
A ona uverila, čím sa naveky zapísala do srdca kresťanstva.

 

 

Sen
Len čo sa Jozef dopočul, že jeho snúbenica je v požehnanom stave, zaumienil si, že zasnúbenie zruší, ale urobí to tak, aby sa detaily čo najmenej preniesli na verejnosť. Nechcel Máriu potupiť, ale mužská hrdosť mu ani nedovoľovala splniť si voči nej záväzok. Čaká predsa dieťa, ktoré nebolo splodené vo zväzku manželskom.

 

Našťastie, Boh to zariadil a poslal Jozefovi sen, prisnil sa mu v ňom rovnaký anjel, ktorý sa predtým prihovoril výnimočnej matke budúceho spasiteľa. Gabriel ho povzbudil, aby sa nebál oženiť sa s ňou, vysvetlil mu, že počatie nie je obyčajné a že Mária je i naďalej žena nepoškvrnená.

 

Nemožné
Napokon sa dvojica spojila v manželstve a sľub daný Bohom dozrel do pravého času. Než sa udeje zázrak, musí sa uveriť v nemožné. Najskôr treba vložiť dôveru v to, že z panny vyšiel záchranca sveta a že jeho pričinením sa zmenil vzťah Boha k ľudstvu. Že to pôsobí neuveriteľne, to nič. Stačí si uvedomiť, že pre Boha nie je nič nemožné. On je všemohúci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies