Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. sep. 2019Ľudmila
BratislavaBratislava 25°
Biblia
TV program
Moje Netky
Juhoslovanský koláč môžete prispôsobiť svojim chutiam
Juhoslovanský koláč môžete prispôsobiť svojim chutiam
17.04.2019 13:36 Gurmán
Už viete, čo ponúknete šibačom? Skúste toto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
17.04.2019 13:36 Gurmán

Už viete, čo ponúknete šibačom? Skúste toto



S Veľkou nocou sa okrem rôznych tradícii neodmysliteľne spája aj dobré jedlo. Nechcete vyskúšať niečo nové?


 

Počuli ste už o juhoslovanskom koláči? Nenechajte sa zmiasť názvom. Ide o slané kysnuté pečivo, ktoré by spôsobom prípravy mohlo pripomínať aj takzvané osie hniezda. A na veľkonočnom stole by dokonale dopĺňalo klobásky i údené mäsko.

 

Čo budeme potrebovať na cesto:

800 g polohrubej múky

0,5 l vlažného mlieka

0,1 l oleja

40 g droždia ( 1 kocka )

3 PL kryštálového cukru

2 ČL soľ

 

Na plnku si pripravte:

250 g Hery

2 ks žĺtka

2 ČL soľ

6 strúčikov cesnaku

 

Urobíme si klasické kysnuté cesto. Pre toho, kto to ešte neskúšal, postupuje sa nasledovne. Do teplého mlieka si dáme cukor, rozpustíme a pridáme rozdrobené droždie, ktoré rovnako rozmiešame. Kvások necháme chvíľku nakysnúť. Zatiaľ si do väčšej misky vysypeme múku, osolíme ju. Pred tým, ako sem vlejeme nakysnutý kvások, pridáme do múky ešte olej. A už ručne miesime, až nám vznikne pekné hladké cesto. Potom ho odložíme a necháme nakysnúť.

 

 

Zatiaľ si pripravme plnku. Pretlačený cesnak, soľ, žĺtka a Heru vymiešam spolu mixérom. Nič zložité.

 

Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, trošku premiesime a rozdelíme na 3 časti. Každú zvlášť vyvaľkáme na rovnomerný plát s hrúbkou asi 0,5 centimetra a natrieme pripravenou plnkou. Potom ho zatočíme ako štrúdľu a nakrájame na ľubovoľne veľké trojuholníčky (viď. foto).

 

 

Treba však myslieť na to, že pri pečení sa ešte zväčšia. Jednotlivé buchtičky následne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nedávajte ich však blízko seba, aby sa vám pri pečení nezlepili. Vrch môžeme posypať sezamom, syrom i makom, ako to máte najradšej. Pečieme na 180 stupňoch, kým na vrchu nie sú zlatisté.

 

Plnku si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chute, podobne sa dajú urobiť juhoslovanské koláče aj na spôsob pizze.

 



reklama


Zdroj: netky IK

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok