Už viete, čo ponúknete šibačom? Skúste toto

NETKY.SK • 17 Apríl 2019, 13:36 • 2 min
Už viete, čo ponúknete šibačom? Skúste toto

S Veľkou nocou sa okrem rôznych tradícii neodmysliteľne spája aj dobré jedlo. Nechcete vyskúšať niečo nové?

slovakia

left justify in out

 

Počuli ste už o juhoslovanskom koláči? Nenechajte sa zmiasť názvom. Ide o slané kysnuté pečivo, ktoré by spôsobom prípravy mohlo pripomínať aj takzvané osie hniezda. A na veľkonočnom stole by dokonale dopĺňalo klobásky i údené mäsko.

 

Čo budeme potrebovať na cesto:

800 g polohrubej múky

0,5 l vlažného mlieka

0,1 l oleja

40 g droždia ( 1 kocka )

3 PL kryštálového cukru

2 ČL soľ

 

Na plnku si pripravte:

250 g Hery

2 ks žĺtka

2 ČL soľ

6 strúčikov cesnaku

 

Urobíme si klasické kysnuté cesto. Pre toho, kto to ešte neskúšal, postupuje sa nasledovne. Do teplého mlieka si dáme cukor, rozpustíme a pridáme rozdrobené droždie, ktoré rovnako rozmiešame. Kvások necháme chvíľku nakysnúť. Zatiaľ si do väčšej misky vysypeme múku, osolíme ju. Pred tým, ako sem vlejeme nakysnutý kvások, pridáme do múky ešte olej. A už ručne miesime, až nám vznikne pekné hladké cesto. Potom ho odložíme a necháme nakysnúť.

 

img

 

Zatiaľ si pripravme plnku. Pretlačený cesnak, soľ, žĺtka a Heru vymiešam spolu mixérom. Nič zložité.

 

Vykysnuté cesto vyberieme na pomúčenú dosku, trošku premiesime a rozdelíme na 3 časti. Každú zvlášť vyvaľkáme na rovnomerný plát s hrúbkou asi 0,5 centimetra a natrieme pripravenou plnkou. Potom ho zatočíme ako štrúdľu a nakrájame na ľubovoľne veľké trojuholníčky (viď. foto).

 

img

 

Treba však myslieť na to, že pri pečení sa ešte zväčšia. Jednotlivé buchtičky následne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nedávajte ich však blízko seba, aby sa vám pri pečení nezlepili. Vrch môžeme posypať sezamom, syrom i makom, ako to máte najradšej. Pečieme na 180 stupňoch, kým na vrchu nie sú zlatisté.

 

Plnku si môžete prispôsobiť podľa vlastnej chute, podobne sa dajú urobiť juhoslovanské koláče aj na spôsob pizze.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona