Útok v africkej Burkina Faso si vyžiadal približne 20 obetí; podozrievajú džihádistov

NETKY.SK • 8 August 2023, 09:24 • 2 min
Útok v africkej Burkina Faso si vyžiadal približne 20 obetí; podozrievajú džihádistov

OUAGADOUGOU - Približne 20 ľudí zahynulo v africkom štáte Burkina Faso pri útoku, z ktorého podozrievajú džihádistov.

slovakia

left justify in out

Jeden zo zdrojov uviedol, že pri nedeľňajšom útoku v stredovýchodnom regióne neďaleko hraníc s Togom zahynulo "približne 20 ľudí, väčšinou obchodníkov". Ďalší zdroj odhadol počet obetí na 25. Podľa údajov mimovládnych organizácií zahynulo pri útokoch džihádistov viac než 16.000 civilistov, vojakov a policajtov, z toho viac ako 5000 len v tomto roku. Vysídlené boli viac než dva milióny obyvateľov. Burkina Faso má v rámci tejto problematiky jednu z najhorších štatistík vo svete, píše AFP.

 

Súčasný líder krajiny kapitán Ibrahim Traoré sa chopil moci v Burkine Faso počas prevratu v septembri 2022, keď zosadil Paula-Henriho Sandaogoa Damibu. Ten v januári toho istého roku zvrhol posledného zvoleného prezidenta krajiny Rocha Marca Christiana Kaborého. Motívom oboch prevratov bol hnev obyvateľstva nad neúspechmi vlády pri potláčaní povstania džihádistov, ktoré si od roku 2015, keď sa rozšírilo zo susedného Mali, vyžiadalo tisíce obetí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: DayFR Euro
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies