Lyžiarske stredisko pri Kľačne spustilo menšie vleky len vďaka prírodnému snehu

NETKY.SK • 24 Január 2023, 16:30 • 2 min
Lyžiarske stredisko pri Kľačne spustilo menšie vleky len vďaka prírodnému snehu

KĽAČNO - Najväčšie lyžiarske stredisko na hornej Nitre Skiarena Fačkovské sedlo pri Kľačne v okrese Prievidza spustilo uplynulý víkend iba malé lyžiarske vleky, a to len vďaka prírodnému snehu.

slovakia

left justify in out

Zabezpečiť vhodné podmienky na lyžovanie je pre stredisko z roka na rok ťažšie. Vyplýva to z vyjadrenia konateľa spoločnosti Klak Mariána Januščáka. Reagoval tak na prognózu Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), podľa ktorého globálna zmena klímy ohrozuje dlhodobú udržateľnosť lyžiarskych stredísk závislých od vhodných snehových podmienok. "Prognóza IEP len potvrdzuje trend, ktorý zaznamenávame v posledných rokoch. Každým rokom je pre nás ťažšie a ťažšie pripraviť vhodné lyžiarske podmienky, a to nielen z hľadiska vyšších teplôt, ale najmä veľkých výkyvov v počasí," skonštatoval v utorok pre TASR Januščák. V lyžiarskych strediskách, ako je i to pri Kľačne, podľa neho nemá zmysel investovať ďalšie prostriedky do lyžovania.

 

"Už v súčasnej dobe pri aktuálnych cenách elektrickej energie, ktorú máme na úrovni zhruba trojnásobku ceny z roku 2021, je pre nás nerentabilné zasnežovať najväčšiu zjazdovku," priblížil. Uplynulý víkend bol podľa Januščáka prvým, keď lyžiarske stredisko spustilo aspoň menšie vleky, aj to len vďaka prírodnému snehu. "To, čo sa nám podarilo vysnežiť ešte v decembri, kompletne vzišlo počas oteplenia na prelome rokov. Ak nám počasie dovolí, budeme sa snažiť tento týždeň dosnežiť tak, aby sme mohli lyžovať aj budúci víkend," dodal. IEP informoval, že v desaťročiach 2030 až 2050 bude mať na Slovensku nevhodné podmienky 26 stredísk. Problematické podmienky súvisiace so zrážkami a suchom budú podľa neho zjavné najmä v nižších polohách. Postačujúce podmienky na vlastnú prevádzku nebudú mať podľa inštitútu lyžiarske strediská pod 1000 metrov nad morom, pričom ich nemusí zachrániť ani vysoká intenzita zasnežovania. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies