Zuzana Čaputová si v Brezovej pod Bradlom pripomenula pamiatku generála M. R. Štefánika

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 10:27 • 2 min
Zuzana Čaputová si v Brezovej pod Bradlom pripomenula pamiatku generála M. R. Štefánika

BREZOVÁ POD BRADLOM - Pri príležitosti dnešného 102. výročia tragického úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika sa v pondelok na mohyle v Brezovej pod Bradlom uskutočnila pietna spomienka na velikána novodobej histórie Slovenska. Na podujatí sa zúčastnili aj štátny tajomník Ministerstva obrany Marian Majer a prezidentka Zuzana Čaputová, či Boris Kollár.

slovakia

left justify in out

Milan Rastislav Štefánik sa narodil 21. júla 1880 v Košariskách. Bol slovenský astronóm, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, diplomat a politik. Mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. Zohral dôležitú úlohu pri organizovaní česko-slovenských légií a sprostredkovaní kontaktov na francúzskych štátnych funkcionárov.

 

img

 

Spolu s Tomášom Garriguom Masarykom a Edvardom Benešom bol kľúčovou osobou pri založení Česko-Slovenska. Štefánik bol podpredsedom Československej národnej rady, ministrom vojny v Dočasnej vláde československej a následne aj v novovzniknutej ČSR.

 

"Je jednou z kľúčových osobností našich dejín. Je tradíciou, že miestom a časom vyvrcholenia spomienky a oslavy Štefánikovho zakladateľského diela sú májové slávnosti na Bradle. Žiaľ, pretrvávajúca negatívna pandemická situácia v okrese Myjava nám znemožnila uskutočniť celoštátne spomienkové slávnosti tak ako po minulé roky, za účasti tisícov návštevníkov z celej našej vlasti," bolo uverejnené na sociálnej sieti mesta Brezová pod Bradlom.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová príjemne prekvapila, lebo takto by ste ju v bežný pracovný deň vidieť nemohli

 

img

 

Následne si všetci pozvaní hostia uctili pamiatku M. R. Štefánika.  V Múzeu M. R. Štefánika v Košariskách bola slávnostne otvorená zreinštalovanú expozíciaktorú pripravilo Slovenské národné múzeum – Múzeum M. R. Štefánika v spolupráci s Vojenským historickým ústavom Bratislava.

 

img

 

 

Následne sa pozvaní hostia, vrátane prezidentky, presunuli na miesto jeho poslendého odpočinku, na bradliansku Mohylu, kde si odkaz generála Štefánika uctili položením kvetov a zazneli ich príhovory.

 

img

 

Navštívili infobod na Bradle, kde prezidentke odprezentovali nové priestory. Primátor mesta Jaroslav Ciran jej daroval predmety, ktoré jej budú pripomínať  Štefánikov rodný kraj. Vyvrcholením spomienkovej slávnosti bolo o 20:00 tradičné zapálenie ohňov v rohoch bradlianskej Mohyly.

 

img

 

"Ohne v rohoch Štefánikovej Mohyly boli symbolom našej viery vo vlastné sily v čase boja s neviditeľným nepriateľom. Túto tradíciu sme uchovali aj v najťažších rokoch. Vatry horeli na bradlianskej Mohyle, napriek zákazom, aj počas II. svetovej vojny, aj v dobe neslobody, za komunizmu. Boli symbolom vzdoru proti násiliu doby, symbolom, ktorý v ťažkých chvíľach prebúdzal vieru v lepšie časy," napísalo mesto Brezová pod Bradlom na sociálnej sieti.

 

img

 

Spomienkovej slávnosti sa zúčastnil i Boris Kollár. „Je len málo takých osobností slovenských dejín, ktoré sa zapísali do sŕdc celých generácií Slovákov, ako práve Milan Rastislav Štefánik,“ deklaroval v úvode šéf parlamentu.

 

img

Následne Kollár vo svojej reči vyzdvihol osobnostné, kariérne či politické úspechy generála Štefánika. „O úspechu Štefánika ako vojaka i ako politika najvýraznejšie hovorí jeho vojenská kariéra. Málokedy sa totiž stáva, aby v priebehu štyroch rokov, postúpil niekto vo vojenskej hierarchii z pozície obyčajného, radového vojaka do hodnosti brigádneho generála. Štefánikovi sa to podarilo a Česko-Slovenské légie, ktoré vybudoval v Rusku, Francúzsku a Taliansku svedčia o jeho organizačnom talente i vojenských schopnostiach,“ dodal predseda NR SR.

Za najzáslužnejšie počiny generála Štefánika predseda Boris Kollár označil myšlienku vybudovania samostatnej Česko-Slovenskej armády, či podporu vzniku nového štátu ČeskoSlovenska. „Generál Milan Rastislav Štefánik bol legendou a slovenským vlastencom ČeskoSlovenska. Jeho politické a vojenské zásluhy pri vytvorení Česko-Slovenska boli obrovské. Preto je našou povinnosťou pripomínať si tieto udalosti a hlásiť sa k odkazu M. R. Štefánika,“ dodal v závere predseda Boris Kollár, ktorý si takto pripomenul 102. výročie tragickej smrti M.R. Štefánika.

 

img

 

„História nás učí, že činy odvahy, pomoci a dobra v prospech národa a vlasti neostanú nepovšimnuté. Aj týmito slovami by sme mohli opísať pôsobenie jedného z našich najvýznamnejších štátnikov, ktorí významným spôsobom prispeli k budovaniu slobodnej a demokratickej spoločnosti,“ povedal štátny tajomník Marian Majer. Ako ďalej vysvetlil, prvý a jediný minister vojny Československa sa, ako podpredseda Čs. národnej rady v Paríži, podieľal na konštituovaní a budovaní samostatných čs. légií v Rusku, Taliansku a vo Francúzsku.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies