Útok na Sýriu podporuje iba 33 percent Nemcov

NETKY.SK • 30 August 2013, 07:24 • 2 min
Útok na Sýriu podporuje iba 33 percent Nemcov

BERLIN - Väčšina Nemcov nechce, aby vláda kancelárky Angely Merkelovej podporila prípadný vojenský útok na Sýriu a tamojší režim prezidenta Baššára al-Asada. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý začiatkom týždňa urobila na vzorke takmer 1400 ľudí televízia ZDF.

slovakia

left justify in out

Jeho výsledky zverejnené vo štvrtok odhaľujú, že takmer 60 percent respondentov odmieta vojenskú reakciu na údajný minulotýždňový útok chemickými zbraňami zo strany tamojšej vlády. Opačný názor vyjadrilo 33 percent opýtaných. V prípade, že by k útoku na blízkovýchodnú krajinu prišlo, podľa 41 percent Nemcov by misiu mala vláda podporiť finančne a materiálne. S takýmto postupom však 55 percent respondentov vyjadrilo nesúhlas. Samotná Merkelovej vláda sa k potenciálnemu útoku stavia rezervovane. Berlín však deklaroval potrebu vyvodenia dôsledkov, ak sa potvrdí použitie chemického zbraní Asadovým režimom.

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Al-Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom. Jednoznačnú podporu spomedzi veľkých európskych krajín odmietli vysloviť aj Taliansko či Poľsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies