Ústrednou témou Kremnických gagov 2023 bude sloboda

NETKY.SK • 18 August 2023, 19:00 • 2 min
Ústrednou témou Kremnických gagov 2023 bude sloboda

Kremnica-Festival humoru a satiry odštartuje už svoj 43. ročník. Publikum potešia umelci z dvadsiatich dvoch krajín sveta

slovakia

left justify in out

Známe mesto, ležiace v okrese Žiar nad Hronom, preslávené ťažbou zlata a striebra je štyridsaťtri rokov mekkou pestrého umenia. Jeho rozmanité podoby každý rok lákajú tisíce zvedavých návštevníkov. Aj posledný prázdninový víkend bude patriť Kremnickým gagom. Hlavnou témou tohtoročného podujatia je sloboda. Členovia Akadémie humoru udelia aj cenu Zlatý gunár a Trafená hus.

 

V meste Kremnica sa v posledný augustový víkend uskutoční Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy. Návštevníci sa môžu od piatka 25. augusta 2023 do nedele 27. augusta 2023 tešiť na vyše 70 predstavení umelcov z viac ako dvoch desiatok krajín, témou aktuálneho ročníka podujatia je sloboda. Pre TASR to uviedol producent festivalu Pavol Kelley. "Sloboda je veľmi dôležitá pre kultúru aj umenie a pre humor a satiru obzvlášť. Upriamili sme pozornosť aj na predstavenia alebo inscenácie, ktoré reflektujú našu spoločnosť. Sú tam zahrnuté diela umelcov, ktorí sa k slobode ako takej rôznym spôsobom postavili, venujú sa jej a dávajú zrkadlo našej spoločnosti," priblížil Kelley.

Dramaturgická príprava tematického zamerania festivalu trvala organizátorom viac ako rok a pol, slobodu bude podujatie reflektovať vo všetkých žánroch od divadelného cez pouličné až po výtvarné umenie.

Na festivale bude mať napríklad slovenskú premiéru inscenácia White Rabbit - Red Rabbit od iránskeho režiséra Nassima Soleimanpoura, ktorý je v domácom väzení. Sloboda je tiež témou výstavy medzinárodnej karikatúry, ktorá je tradičnou súčasťou festivalu. Na tohtoročných Kremnických gagoch sa môžu návštevníci tešiť na viac ako 70 predstavení z 22 krajín sveta. Na podujatí sa predstavia umelci z európskych krajín, no i z Čile, Iránu, Izraela, Kolumbie, Brazílie či Mexika.

Na divákov počas troch dní čakajú divadelné predstavenia, tanečné performance, predstavenia pre deti, koncerty, umelci v uliciach i prezentácia výtvarného humoru a satiry. Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka, prezidentský post tento rok zastáva herečka Jana Oľhová. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies