Kultúrny sektor nesúhlasí s absenciou kultúry v pláne obnovy

NETKY.SK • 24 Máj 2021, 14:05 • 2 min
Kultúrny sektor nesúhlasí s absenciou kultúry v pláne obnovy

BRATISLAVA - Takmer 650 zástupcov slovenského kultúrneho sektora a kultúrnych inštitúcií zaslalo otvorený list predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyen a ďalším predstaviteľom európskych inštitúcií.

slovakia

left justify in out

V otvorenom liste žiadajú, aby pri schvaľovaní Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky venovali pozornosť chýbajúcim investíciám do kultúry a kreatívneho priemyslu a viedli dialóg s vládou Slovenska o zaradení kultúry do predložených reforiem.

 

img

 

Signatárka výzvy Zora Jaurová informovala, že vládny návrh plánu obnovy úplne ignoruje oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu, ktorá patrí v celej Európe k pandémiou najviac postihnutým a zdecimovaným oblastiam.

 

Prečítajte si tiež: Pre Slovensko bude kľúčové podporovať investície do zelenej ekonomiky a digitalizácie

 

Aj podľa údajov Národnej banky Slovenska utrpel tento sektor najväčšie ekonomické škody aj na Slovensku. Signatári zároveň upozorňujú, že počas prípravy slovenského Plánu obnovy a odolnosti nebol kultúrny a kreatívny sektor nijakým spôsobom zahrnutý do jeho tvorby či zapojený do konzultácií.

 

Mohlo by vás zaujímať: Nekonečný príbeh nemocnice Rázsochy. Rezort zdravotníctva stále nevybral zhotoviteľa projektu!


„Otvorený list konštatuje aj to, že zahrnutie kultúry a kreatívneho priemyslu do Plánu obnovy by nielen významne prispelo k digitálnej a zelenej transformácii Slovenska, ale prinieslo aj vysokú hodnotu za peniaze pri obnove ekonomiky a zvyšovaní kvality života," uviedla Jaurová. Dodala, že Európska komisia bude o schvaľovaní slovenského Plánu obnovy a odolnosti rozhodovať v najbližších týždňoch.

Zmyslom plánov obnovy je podľa signatárov obnoviť sektory postihnuté krízou a dať im nové rozvojové impulzy. „Hierarchia priorít, ktoré jednotlivé krajiny vo svojich plánoch predkladajú, hovorí o tom, čo je pre ne dôležité. Slovenský návrh RRF (fond obnovy, pozn. SITA) ignoruje rozsah poškodenia kultúrnych a kreatívnych sektorov spôsobený pandemickými opatreniami, neberie do úvahy jednoznačné ekonomické dáta a nevníma spoločenskú dôležitosť obnovy týchto sektorov a ich kľúčovú úlohu pri obnove krajiny, ekonomiky a spoločnosti," uvádza sa v otvorenom liste. Signatári dodávajú, že obnova Slovenska a Európy nie je možná bez kultúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona