Ústavných činiteľov nemáme vychovávať, majú byť už pripravení

NETKY.SK • 16 September 2010, 11:56 • 2 min
Ústavných činiteľov nemáme vychovávať, majú byť už pripravení

Ústavných činiteľov nemáme vychovávať, majú byť už pripravení

slovakia

left justify in out

img

Ukladať poslancom pokuty za neúčasť na rokovaní parlamentu je jedna z možných ciest výchovnej metódy. Pre TASR to uviedol podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) s tým, že ústavných činiteľov by však nemalo byť potrebné vychovávať, do zákonodarného zboru majú vstupovať pripravení.
To, že dôvody neúčasti poslancov na schôdzach budú v tomto volebnom období posudzované prísnejšie, naznačil predseda parlamentu Richard Sulík (SaS), ktorý už siahol na plat dvom opozičným zákonodarcom (Jánovi Počiatkovi a Jánovi Slotovi) a potrestaná má byť aj Katarína Cibulková (SDKÚ-DS). "Rozhodol som sa skončiť s niektorými nezmyselnými tradíciami, napr. pán Paška toleroval absencie. No pokiaľ ja budem viesť parlament, nebudem mať z neho holubník a budem uplatňovať všetky možnosti, ktoré mi zákon dáva," deklaroval v televízii Markíza.
Hrušovský však upozornil, že chodenie do parlamentu ešte nemusí znamenať, že poslanec aj pracuje. "V rokovacom poriadku sa uvádza, že účasť na rokovaní osvedčuje poslanec podpisom na prezenčnej listine. Bodka. Ak sa niekto úmyselne snaží obchádzať toto pravidlo, tak mu patrí primeraná sankcia," myslí si. Hrušovský je presvedčený, že Sulík pokutoval v súlade so zákonom. "Pani Cibulková si pravdepodobne bola vedomá, že môže, ale nemusí prísť o plat. Ja som tiež individuálne zvažoval dôvody neúčasti poslancov," pripomenul bývalý šéf NR SR.
Osobne si však nemyslí, že by niekto z členov snemovne vedomý si porušenia sľubu poslanca sa úmyselne vyhýbal výkonu svojho mandátu. "Ak áno, nech odíde a prenechá miesto iným," odporučil. Hrušovský priznáva, že pre niektorých členov zákonodarného zboru finančná sankcia nemá ani len výchovný charakter. "Sú poslanci, ktorí sú úspešní podnikatelia a nie sú až tak odkázaní na tento plat," povedal.
Hrušovský je presvedčený, že účasť na rokovaní by mala byť samozrejmosťou a absencie len výnimočným prípadom z vážnych dôvodov. "Aj ja som mal niekedy pokušenie, ako si zľahčiť, no nedokázal som to. A toto očakávam aj od kolegov, aby si uvedomili svoju pozíciu, že sa tu ocitli ako jedni z vyvolených 150 občanov SR. Ak absentuje pocit zodpovednosti, tak nastupuje pocit ľahostajnosti a odtiaľ je len blízko aj k porušeniu zákona," dodal.
Aj Ľubomír Petrák (Smer-SD) tvrdí, že parlament je miestom, kde poslanci musia chodiť. "V tom niet rozporu. Otázka znie, aké neúčasti majú byť ospravedlnené a aké nie. Aj v prípade pána Počiatka bolo riadne ospravedlnenie doručené vopred. Bol na zahraničnej dovolenke a nemal možnosť sa na konkrétny termín dostaviť na rokovanie parlamentu," obhajoval exministra financií.
Je preto presvedčený, že v tejto veci by sa mali stanoviť jasné transparentné kritériá. "Že toto je ospravedlnená neúčasť, tieto veci sú zase neospravedlnená neúčasť. Budeme dokladať PN-ky? Účasť na pohrebe rodinného príslušníka alebo priateľa, keď sa nezúčastním na rokovaní v parlamente? Stane sa, že umrie priateľ v Košiciach, ja tam pôjdem, nebudem v NR a prídem o polovicu platu. To považujem za absolútny nezmysel," zdôraznil pre TASR.
Podľa jeho slov sú životné situácie, z ktorých musí byť poslanec ospravedlnený, no na druhej strane existujú aj zneužívania systému, kde niet rozporu o tom, že musí nasledovať postih. Na otázku, kto by mal kritériá stanoviť, Petrák odvetil, že by to malo riešiť poslanecké grémium. "Hovorím o dohode naprieč politickým spektrom proti zneužívaniu politického systému, ale nie svojvoľné konanie predsedu parlamentu," uzavrel.
Počiatek (Smer-SD) a Slota (SNS) prídu za neúčasť na schôdzi o polovicu platu, funkčného príplatku a paušálnych náhrad. Kým Počiatek bol v čase zasadnutia parlamentu na plánovanej dovolenke, Slota sa poľa Sulíka zúčastnil na pietnom akte. Šéf NR SR však upozornil, že podujatie sa začalo až vo večerných hodinách, a tak na absenciu nemal líder SNS dôvod. Cibulková bola zase v čase rokovania v USA na tenisovom turnaji povzbudzovať dcéru Dominiku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies